Jupić: I za Bajram poštivati epidemiološke mjere, izbjegavati okupljanja

Vijesti 12. maj 202117:31 0 komentara
N1

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić pozvao je vjernike da Bajram obilježe dostojanstveno u krugu porodica, ali da se pridržavaju epidemioloških mjera i izbjegavaju okupljanje velikog broja ljudi.

“Iako situaciju omogućava da zdravstveni sektor ‘uzme zraka’ jer je dugi vremenski period preopterećen, borba protiv pandemije još nije gotova”, rekao je Jupić.

Naveo je da se epidemiološka situacija u tom kantonu još karakteriše kao nepovoljna, ali sa velikim trendom poboljšanja svih parametara. Dosad je u tom kantonu potvrđeno 10.440 slučajeva virusa korona.

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, u posljednja 24 sata registrovano je sedam novih slučajeva, a u bolnicama u Zenici i Tešnju hospitalizirano je ukupno 86 oboljelih što je znatno manje nego u prethodnom periodu.

“Dobro je da su i bolnički kapaciteti prilično rasterećeni. To pokazuje da se situacija razvija u boljem pravcu, ali to ne smije biti razlog za opuštanje. I dalje se moramo pridržavati osnovnih epidemioloških mjera i preporuka koje su donijeli Federalni krizni štab i Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK”, rekao je Jupić, saopćila je Press služba ZDK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!