Kako nastaviti sa usvajanjem zakona bez konsenzusa o Ustavnom sudu BiH?

Vijesti 24. sep 202319:23 1 komentar

Dva najveća i, čini se, nerješiva pitanja pred koaliciom na nivou Bosne i Hercegovine su Izborni zakon i Zakon o Ustavnom sudu BiH. Upravo odlazak stranih sudija biće goruće pitanje sastanka koalicionih partnera koji je zakazan za sutra u 15 časova, u Mostaru. Delegacije Trojke, HDZ BiH i SNSD-a predvodiće Nermin Nikšić, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Danas zasjedno na donatorskom ručku za Saborni hram u Mostaru premijer FBiH i predsjednik RS Nermin Nikšić i Milorad Dodik. Sutra u istom gradu novi susret.

“Sutra opet dolazimo “na noge” u HDZ kako bi rekli neki. Gdje odete, kažu idete na noge, samo kada je to negdje drugo”, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

No ko kome ide na noge, najmanji je problem ove koalicije koja se sastaje redovno. Veći je problem kako nastaviti sa usvajanjem zakona bez konsenzusa o Ustavnom sudu BiH.

“Ja ću sutra predložiti jednu deklaraciju o suverenosti BIH. A to znači da nema visokog predstavnika, sudija Ustavnog suda ako hoćete suvereno, onda priznajete da ste poltroni”, kazao je Dodik.

“Iskreno se nadam da ćemo ono što smo dogovorili sutra krenuti u dalju realizaciju. Malo ove izjave koje smo u posljednje vrijeme čuli, uslovljavanja, Iskreno se nadam da su one više populistička medijska pozicija”, kaže Nikšić.

Iz stranaka trojke ne odbacuju mogućnost razgovora o Zakonu o ustavnom sudu, no bar za sada, često pominjani kompromis se ne nazire.

“Evo ja kao Bošnjak kažem može, kada bude po popisu ovom zadnjem, ako je etničko, naravno bez etničkom glasanja unutar Ustavnog suda. Ni to nije opcija u kojoj cemo ikada u pravosuđe uvesti etničku ili veto zaštitu. Ali može se o tome razgovarati”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a.

“Svi smo mi za neko kretanje, naravno. Ali moramo da rješavamo probleme svih, a ne samo jedne strane. Ono što će biti epicentar svih razgovora su izborni zakon i Ustavni sud”, ističe Dodik.

“Ali odlazak stranih sudija u ovom trenutku kada se vrši udar na Ustav i ustavni poredak BiH. Rasparčavanje državne imovine, ne može biti predmet dogovora. Ali ima puno drugih stvari oko kojih se moramo dogovarati”, smatra Konaković.

I pred ovaj sastanak, malo se toga moglo čuti iz HDZ-a BiH. Ipak, optimizam nije izostao.

“Nakon svakog takvog sastanka neke stvari se pokrenu sa mrtve točke. Neke zakone usvojimo. Biće stvari koji se neće riješiti na tom sastanku, i onih koje će se otvoriti, a ne završiti. I biće sigurno još takvih sastanaka”, kazao je Predrag Kožul, HDZ BiH.

Ovakav optimizam u redovima opozcije izostao je. U PDP kažu, rješenje postoji, i već je primjenjeno.

“Ja ne očekujem ništa. A da se to pitanje treba riješiti i može riješiti, ja sam ubijeđen da može. Ako smo uspjeli u prošlom mandatu riješiti jedan minijaturni problem u odnosu na Ustavni sud BiH, a zove se Komisija za zaštitu spomenika BiH gdje je takođe bilo dvoje stranaca od pet članova. I gdje je napravljen dogovor bez velikih tenzija kojom su dvoje stranaca odstranjeni iz Komisija koja treba da pripadne domaćim institucijama”, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a BiH.

NSRS ranije je usvojila zaključak da nema usvajanja Zakona dok se u PS BIH ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH. Ipak do sada je usvojeno pet reformskih zakona, no nakon toga je uslijedio zastoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare