Kakve posljedice može izazvati zabrana rada Trion Telu

Vijesti 24. jun 202119:06 1 komentar

Rješenje Regulatorne agencije za komunikacije da Trion Telu zabrani rad na tri mjeseca, znači da građani Republike Srpske više ne mogu birati telekomunikacijske operatere. Jedini izbor je moguć između Mtel-a i poduzeća u njegovom vlasništvu. No, postavlja se pitanje, postupi li RAK isto i prema drugim operaterima čiji je optički vod u procesu legalizacije, hoće li čitav entitet ostati tri mjeseca bez interneta i kakve to posljedice može izazvati?

Izbor operatera za mobilnu telefoniju, internet ili kablovsku televiziju, Banjalučani se žale, ovdje je nemoguća misija.

Monopol je Mtel-a i problem je što nema čovjek mogućnost da izabere nešto kvalitetnije, nešto drugo, većina ljudi je osuđena na Mtel i ovi neki drugi što pružaju te usluge su isto pod Mtelovim monopolom tako da nemamo drugog izbora”, kazao nam je jedan građanin.

“To je problem. Primorani smo da moramo biti u Mtelu”, drugo je mišljenje.

Upotrebne dozvole

Konkurencija se žali da se Mtel u osvajanju tržišta ne takmiči kvalitetom, već produženim rukama u Regulatornoj agenciji za komunikaciju. Po prijavi Mtel-a, RAK je firmu Trion Tel d.o.o. iz Banjaluke ekspresno je kaznila zbog linijske telekomunikacione strukture koja je u procesu legalizacije.

“Regulatorna agencija je apsolutno nezakonito zbog neposjedovanja upotrebne dozvole ili zbog izdatih rješenja o rušenju koja su apsolutno stavljena adacta. Sva rješenja su prekinuta zaključcima građevinske inspekcije upravo zbog postupka legalizacije koju je Trion Tel pokrenuo. Da li dok traje postupak legalizacije možete da koristite vašu infrastrukturu? Naravno da možemo samo Zakon o legalizaciji objekata pored ostalih služi i za legalizaciju objekata koji predstavljaju funkcionalnu cjelinu”, rekao je Marko Šarić, pravnik u firmi Trion Tel.

Na upit Gradskoj upravi koji su operateri legalizovali optički vod, stigao je odgovor da Odjeljenje za prostorno uređenje nije izdalo niti jednu dozvolu za izgradnju kablovske kanalizacije u skladu sa trenutno važećim propisima.

“Kada uzmemo u obzir da je Zakon o uređenju prostora i građenju stupio na snagu 2013. godine sasvim je jasna stvar da li imaju građevinsku dozvolu ili nemaju građevinsku dozvolu”, naveo je Šarić.

Na upit Mtelu, da li njihovi operateri imaju legalizovanu telekomunikacionu mrežu za pružanje telekomunikacionih usluga na području Banjaluke nismo dobili konkretan odgovor već:

“Mtel bezrezervno podržava nastojanja svih nadležnih organa da prate i preduzimaju adekvatne mjere u cilju poštovanja zakona i svih propisa i to na transparentnoj i nediskriminatornoj osnovi, a u cilju zastite interesa građana. Važnost sprovođenja zakona prepoznato je od strane nadležnih organa grada Banja Luka koji su utvrdili postojanje nelegalnih komunikacijskih mreža i naložili njihovo uklanjanje pravosnažnim rješenjima”.

Tri mjeseca bez interneta

Iz Triona najavljuju podnošenje iste prijave protiv Mtela, dok iz Regulatorne agencije, takođe izbjegavajući odgovore na konkretna pitanja, obećavaju:

“Agencija će i dalje nastaviti da prati poštovanje propisanih pravila i propisa u sektoru telekomunikacija na transparentnoj i nediskriminatorskoj osnovi, te preduzimati sve adekvatne mjere u cilju zaštite interesa krajnjih korisnika, kako ne bi došlo do narušavanja ravnoteže na tržištu telekomunikacija”.

Preduzmu li se iste mjere postavlja se pitanje hoće li stotine hiljada korisnika ostati bez usluga?

“Mi ćemo prijavu podnijeti na osnovu relevantnih dokaza, a ne da će se morati primjeniti ista kazna. Ako postupamo na isti način po istim pravilima rješenje je jasno. U tom slučaju grad Banjaluka će ostati na tri mjeseca bez inteneta, kablovske televizije i ostalih usluga”, istaknuo je Marko Šarić, pravnik u firmi Trion Tel.

Iz Trion Tela poručuju da je na djelu pokušaj egzekucije i uništavanja ove kompanije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare