Kardinal Vinko Puljić: Prestanite se svađati, dogovorite se!

Vijesti 14. jul 202118:13 3 komentara
Vinko Puljić
Vinko Puljić (FENA)

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u srijedu političare u Bosni i Hercegovini da se prestanu svađati i javno razmjenjivati različite optužbe te sjednu za stol i pronađu rješenja otvorenih pitanja. 

Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Banjaluci kardinal Puljić je kazao kako je vrijeme da politički dužnosnoci prestanu slati jedni drugima otrovne strijele posredstvom medija jer su obične ljude odavno umorili neproduktivnim svađama.

Vinko Puljić: Poštivanje prava svih naroda i manjina

“Razumljivo je da ova zemlja može opstati ukoliko se bude poštivala jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i njezinih manjina koje u njoj postoje“, kazao je kardinal Puljić ističući da ni sama Europa ne može opstati bez poštivanja svoje različitosti i jednakopravnosti.

Biskupi iz BiH su na zasjedanju u Banjaluci ponovo otvorili pitanje povrata oduzete crkvene imovine, ocijenivši kako se iz političkih struktura namjerno opstruira rješavanje tog pitanja i nastavlja kršiti prava ne samo vjerskih zajednica, nego i običnih ljudi, koje se sada, nakon ratnog stradanja, pokušava po drugi puta protjerati i etnički očistiti jer im vlasti ne žele vratiti oteto u ratu.

Banjolučki biskup Frano Komarica je kao drastičnu ilustraciju ovog problema naveo status zemljišta, odnosno građevina koje pripadaju trapističkom samostanu “Marija Zvijezda”.

Ta je imovina gruntovno upisana na Katoličku crkvu, no katastarski prepisana drugima, a već treću godinu zaredom Crkva je prisiljena voditi postupak u Upravi za geodetske i imovinske poslove Republike Srpske i dokazivati svoje vlasničko pravo.

Samostan prepisan na bolnicu

Riječ je o samome samostanu koji se prostire na blizu 8.600 četvornih metara te 30 tisuća četvornih metara zemljišta, čije su dijelove vlasti RS-a jednostavno prepisale na jednu bolnicu i poljoprivredni institut.

“Ovdje nije riječ o nacionaliziranoj imovini, nego o bespravom oduzimanju”, kazao je biskup Komarica podsjećajući kako je na zemljištu koje je i dalje predmet spora planirana izgradnja Europskog centra za mir i međuetničku suradnju.

Ustvrdio je kako je u ovom slučaju u pitanju isključivo činjenica da političari iz RS-a svojim djelovanjem na tijela zadužena za imovinskopravne odnose sprječavaju razrješenje ovog problema, čime ujedno priječe da se preko, u ovoj regiji jako potrebne institucije Europskog centra za međuetničku i međuvjersku suradnju, načine konkretni pozitivni pomaci u društvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare