Karić pojasnila zašto imena izvršioca ne stoje na Spomen ploči na Kazanima

Vijesti 15. nov 202120:43 11 komentara
N1

Otkrivanjem Spomen ploče na Kazanima obilježena je 28 godišnjica stradanja građana Sarajeva srpske nacionalnosti na ovom lokalitetu. Cvijeće su položili visoki predsatvnik u BiH, Christian Schmidt, gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, i potpredsjednik Federacije BIH, Milan Dunović. I dok oni poručuju kako je ovo veliki korak za Sarajevo, porodice žrtava kažu, ovo je za Sarajevo samo sramota.

Ni ove godine porodice žrtava ubijenih na Kazanima nisu prisustvovali obilježavanju godišnjice stradanja najmilijih. Jedan od razloga sada je i izgled nove spomen ploče. Spomenik koji je otkriven, kažu, nije dostojan žrtava.

“Na Spomen ploči mora stajati krst. Na Spomen ploči moraju pisati imena i prezimena nevino stradalih sarajevskih Srba, na Spomen ploči treba da pišu imena zločinaca koji su to radili”, rekao je Milan Mandić, iz Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije.

No, za svaki prijedlog porodica žrtava, gradonačelnica Sarajeva kaže da ima obrazloženje zbog čega nije usvojen. Pa, i za izostanak imena počinioca zločina na Kazanima na spomen ploči.

“Ja bih mogla sada vama pokazati presude, obdukcione zapise, radi se o 10 osoba koje se spominju unutar presuda, 10 žrtava, preostalih 8 nije spomenute u presudama, ali su pronađeni na lokalitetu Kazani, pa sad ja vas pitam, ako imamo 10 osoba koje se spominju u presudama, a za osam nemamo presude, na koji način onda možemo napisati ko je izvršioc ?”, navela je Karić, gradonačelnica Sarajeva.

U priči o Kazanima, i spomen obilježju, dodaje Karić, fokus trebaju biti žrtve. S tim su uglavnom saglasni i građani Sarajeva. Istinu, poručuju, trebaju prihvatiti sve tri strane.

“Može pisati ko je počinio, ali da se to uradi sa svake strane”, mišljenje je stanovnika Sarajeva.

“Trebalo se postaviti i mora se postaviti, da se označi svačiji, ko je god poginuo i nastradao, to se mora svako mjesto označiti”, rekla nam je jedna građanka.

“Neko obilježje da, ali treba se usaglasiti. Ali, mislim da je ipak to dobro bilo”, rekao nam je jedan od građana Sarajeva.

“Kad bi se to radilo, onda bi morali staviti na svakom spomeniku u BiH. Za moj pojam bitno je da se napiše to i to ime, da se zna da je tu nastradao, i da ga je ubio taj i taj”, mišljenje je jednog Sarajlije upitanog o spomen obilježju na Kazanima.

Iako je gradonačelnica Sarajeva ispunila svoje obećanje da će za vrijeme njenog mandata spomenik na Kazanima ugledati svjetlost dana, porodice žrtava ubijenih na ovom mjestu kažu, bolje da svoje obećanje nije ispunila. Prema svemu sudeći, porodice žrtava tražit će da se ovaj tek postavljeni spoemenik ukloni sa ovoga mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare