Kineski ambasador kritikovao Schmidtov izvještaj i rezoluciju o Srebrenici

Vijesti 15. maj 202417:09 0 komentara
Geng Shuang (N1)

Kineski ambasador Geng Shuang kritikovao je izvještaj visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta navodeći da pojedini detalji "ne odgovaraju činjenicama". On je ocijenio kako i rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja bi se trebala naći pred Generalnom skupštinom UN-a, "ne doprinosi pomirenju i harmoniji" u BiH i regiji.

Shuang je kazao da Schmidtovi navodi u izvještaju kako je vanjska politika Bosne i Hercegovine danas bolje usklađena nego ranije – ne odgovara činjenici navodeći kao argument da u vezi sa rezolucijom o Srebrenici nije bilo kolektivne odluke Predsjedništva BiH.

Također, kineski ambasador je zaključio kako “narodi u BiH trebaju nezavisno odlučivati o vanjskoj politici” i da “sistem visokog predstavnika i bonske ovlasti ne mogu biti trajna kategorija”.

Shuang je tokom debate u Vijeću sigurnosti kazao da rezolucija o genocidu u Srebrenici nije u skladu sa duhom pomirenja i harmonije među narodima u BiH i državama u regiji.

“Rezolucija nije dosljedna sa željom da se zadrži mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i nije u skladu sa prvobitnom svrhom pokazivanja jedinstva. Nadam se da će strane osnažiti komunikaciju kako bi pronašle odgovarajuće rješenje”, kazao je ambasador Kine.

Na kraju svoga obraćanja poručio je kako Kina podržava teritorijalni integritet i suverentitet BiH i da će nastaviti svoje opredjeljenje za izgradnju prijateljskih odnosa sa narodima u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!