KO SDA predstavio novi program: Realno je da plata u KS iznosi minimalno 1500 KM

Vijesti 14. sep 202212:26 5 komentara
N1

KO SDA predstavio je danas novi program, tačnije programski dokument koji su sačinili ekspertni timovi KO SDA Sarajevo, a koji sadrži 14 oblasti, a tiču se kvaliteta života građana u KS. Kandidat za  Skupštinu KS Mahir Dević, u svom izlaganju se fokusirao na obrazovanje, ekonomiju i kulturu.

Osnivanje srednje škole za informacione tehnologije

“Bili ste svjedoci da je Skupština KS usvojila Zakon o visokom obrazovanju, protiv koga smo mi bili protiv. Mi na Filozofskom fakultetu imate 17 ili 19 odsjeka, tu radi 100 profesora koji putem svog Naučnog vijeća odaberu dekana. Po novom zakonu rektor može obustaviti imenovanje tog čovjeka. I po tom zakonu može da sam sebe imenuje za dekana tog fakulteta i onda da sam sebi šalje dopise. Takva centralizacija moći na UNSA nije dobra“, naveo je Dević.

U fokusu, dodao je, će biti i pitanje studenata i studentskog standarda, sufinansiranje smještaja, prevoz itd.

“Usvojit ćemo jedan potpuno drugi zakon o studentskom radu, da putem zakona ostvaruju prihode kako bi sami mogli finansirati svoje studiranje. Da srednje i osnovno obrazovanje bude potpuno besplatno, da svi udžbenici budu besplatni. Predlažemo osnivanje srednje škole za informacione tehnologije. Imamo problem i sa kadrom koji to predaju u nekoliko škola. Moramo okupiti te ljude na jedno mjesto. Moramo pratiti regiju, to su riješili i Beograd i Zagreb. U osnovnim školama treba biti i besplatan jedan topli obrok”, istaknuo je.

N1

Kada je u pitanju ekonomija, rekao je da efekte ekonomskog rasta žele podijeliti sa građanima Sarajeva.

“Svako buduće povećanje prihoda pratit će koliko je to podjeljeno mladima, ostalim poduzetnicima i radnicima. Prosječna plata u KS sada iznosi 1250 KM, smatram da je potpuno realno da u narednih četiri godine ona iznosi minimalno 1500 KM, da su ekonomski trendovi takvi i da to neće biti problem”, kazao je. Dević je rekao da žele realizirati i zakon o strateškim investicijama u KS.

“Želimo da ograničimo rokove, koliki je rok da se izda neka urabanistička ili građevinska dozvola”, naveo je.

Tramvajski prsten, izgradnja podzemnih garaža…

Kada je u pitanju oblast kulture, dodaje, fokus će biti na izgradnji koncertne dvorane i približavanje kulture svim građanima.

“Kulturu učiniti dostupnom svim grupama, a naročito djeci i marginaliziranim grupama”, naglasio je.

Adi Kalem, nekadašnji ministar saobraćaja Kantona Sarajevo i sadašnji kandidat za Skupštinu KS govorio je saobraćaju, socijalnoj politici i sportu. Kazao je da u dijelu saobraćaja “čeka nas novi pristup”.

“Moramo krenuti hrabro u izgradnju svih saobraćajnica i tramvajskih pruga. Mi smo 2020. godine pokrenuli projekat izgradnje tramvajske pruge. Fokusirat ćemo se na izgradnju tramvajskog prstena do Šipa. U gradu Sarajevo fali skoro 1000 saobraćajnih znakova. Izgradit ćemo centar za upravljanje saobraćaja. Cilj je i izgradnja podzemnih garaža, nabavka vozila i zanavljanje voznog parka”, kazao je, između ostalog, Kalem.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare