Koliko se poštuje protokol zvaničnika iz Srbije i Hrvatske koji dolaze u BiH

Vijesti 18. jul 202219:46 5 komentara

Procedure za zvaničnike su jasne i jednostavne. Pitanje je da li se poštuju kada se dolazi u susjednu Bosnu i Hercegovinu?

Nenajavljene posjete

Dok se retorika između Hrvatske i Srbije zaoštrava, s obzirom na brojne posjete hrvatskih i srpskih zvaničnika Bosni i Hercegovini postavlja se pitanje koliko se tada poštuje protokol.

”Ovo je jedan usputni sukob Hrvatske i Srbije oko dominacije. I jedna i druga država imaju paternalistički odnos prema BiH i smatraju je svojom kolonijom”, kazao je novinar Sead Numanović.

Zbog takvog odnosa, kaže Numanović, bilo je slučajeva nenajavljenih posjeta. Kao primjer navodi ponašanje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

”On je svojevremeno htio doći u Bugojnu i povesti sa sobom jednu formaciju hrvatske vojske… samo je intervencija Vlade Hrvatske to spriječila, inače bi došao sa gardistima hrvatske vojske. Vidjeli ste svako malo da Plenković dolazi u Mostar. Bilo je situacija da su zvaničnici u Sarajevu iz medija saznavali da je tamo. Ima jako puno takvih primjera. Vučić s druge strane tvrdi da on barem telefonom obavijesti”, rekao je Numanović.

Poštivanje procedura

A protokol nalaže da se obavijesti Ministarstvo vanjskih poslova koje potom informira graničnu policiju o dolasku. To je obavezno i kada politički zvaničnik ide u privatnu posjetu ili na odmor. Iz Ministarstva vanjskih poslova na naš upit nisu odgovorili. Nemamo zvaničnu potvrdu o slučajevima nepoštovanja procedura, kao ni odgovor na pitanje da li je ministar Vulin ispoštovao protokol pri posljednjem dolasku. No, osim nepoštovanja protokola prilikom ulaska u BiH, bilo je i drugačijih situacija. Hrvatski ministar Tomo Medved prije mjesec dana na granici je morao čekati, iako je imao pravo na prioritetan ulazak. Dugogodišnje diplomate ističu da se procedure moraju poštovati jer se time poštuje i druga država, a da visoki funkcioneri u svakom trenu odražavaju suverenitet zemlje.

”To je šef države, šef vlade, šef parlamenta, šef diplomatije i ministar odbrane. Oni moraju biti notrifikovani to su ključne državne ličnosti. Mi sejemo seme rata, zla, nerazumijevanja. Umjesto seme mira, razumijevanja. Obzirom na prošlost kakvu imamo, mi moramo gledati neku bolju budućnost”, mišljenja je Srećko Đukić, bivši diplomata.

Za neku bolju budućnost, kažu analitičari trebat će još puno želje, truda i rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare