Komarica: U Banjaluci se nismo dali zarobiti u kompleks manje vrijednosti

Vijesti 14. apr 202212:54 > 14:07 0 komentara
N1

Biskup banjalučki Franjo Komarica u svojoj uskrsnoj poruci istakao je da mir i radost Uskrsa nisu namijenjeni samo članovima Crkve, nego cijelom svijetu. Radost označava pobjedu nad strahom, nad neizvjesnošću, nad nasiljem i nad smrću te da je mir suprotnost od nemira, od strahote, poručio je Komarica,

Komarica je kazao da iz vlastitog iskustva mnogi znaju da kada čovjek prezire, odbacuje i zaboravlja Boga i njegove zapovijesti, ili Boga pogrešno shvata i u ponašanju krivo interpretira da se redovno neminovno počinje klanjati ispraznim, lažnim pa i fatalnim idolima. Kao primjer naveo je pojedine ovozemaljske moćnike, političare, političke stranke, vlastitu naciju, državu, imperiju, rasu.

Što se tiče položaja katolika u Banjaluci kazao je da se mnogi raspituju za njihov historijat, za Trapiste ali da nemaju adekvatnog sagovornika u višim nivoima kako bi time vršili značajnu promociju ovog grada.

“Nismo se dali zarobiti u kontekst manje vrijednosti, niti povukli se u mišije rupe, koliko znadate. Koliko nas ima uz Božiju pomoć i razumijevanje dobrih ljudi iz bliza i daleka, mi smo pokušali ovdje i pokušavamo iznova uz nemale poteškoće, različitih naravi  doprinositi boljitku našega grada”, istakao je Komarica.

Kao pozitivan primjer koji su načinili jeste i otvaranje vrtića na Patrećevcu, naglasio je Komarica.

Na kraju, Komarica je poručio da ni sam gradonačelnik Banjaluka Draško Stanivuković nije znao sa kakvim kapacitetima i resursima raspolaže Europski centrar za mir i saradnju koji se nalazi u bivšem trapističkom samostanu ‘Marija Zvijezda’.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!