Konaković na otvorenju Sarajevo Business Foruma: Apelujem da vršite pritisak na političare da nastavimo kontinuitet dijaloga

Vijesti 22. maj 202414:19 0 komentara
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se danas na otvaranju Sarajevo Business Forumu. Zahvalio se organizatorima koji već 13 godina istrajava u održavanju ovog projekta, istaknuvši da rade posao institucija BiH. Obratio se i učesnicima koji, kako je rekao, komuniciraju s političarima u BiH.

“Bosna i Hercegovina je oduvijek bila mjesto susreta kultura gdje su se ljudi iz različitih dijelova svijeta sastajali, razmjenjivali ideje, iskustva i uspostavljali posloven veze. Sarajevo Business Forum već 13 godina svjedoči našoj posvećenosti razvoju inovacija i saradnji između različitih ekonomija. Cijela regija Zapadnog Blakana se nalati na svojevrsnoj raskrsnici i odluke koje donesemo danas odredit će, ne samo ekonomski prosperitet već i održitvost i kvalitet života budućih generacija. Iskoristimo prliku da pokrenemo aktivnosti i implementiramo strategije koje mogu pokrenuti održivi razvoj i poboljšati standard života naših građana”, rekao je Konaković.

Naveo je da je BiH otvaranjem pregovora sa Evropskom unijom postaje vrlo privlačno tržište za strane investicije, a da vlasti u BiH rade na provođenju reformi čime postjae konkurentna i poželjna destinacija.

Odlučni smo da prevaziđemo brojne izazove s kojima se bh. ekonomija suočava i stvorimo pozitivnu ekonomsku sliku. Kontinuirano radimo i ulažemo napore za smanjenje administrativnih barijera, unaprjeđenja infrastrukture, jačanja vladavine prava i borbu protiv korupcije, stvaranja konkurentnog i održivog poslovnog okruženja”, dodao je Konaković.

Potom je istakao kako su i roku od 13-14 mjeseci “pokazali šta dijalog, razgovor i kompromis mogu donijeti”.

“Mi koji smo zaogvarači takvog ambijenta vjerovatno smo u našoj zemlji gubili političke poenere, ali u tom procesu dobijali su građani Bosne i Hercegovine prolike koje ranije nisu imali – konkretan i korektan odnos EU prema BiH, otvaranje pregovora, Plan rasta koji nudi ogromne mogućnosti za našu zemlju, a prije svega za strane investicije, procesu koji u konačnici može donijeti dobro svim građanima BiH na svakom njenom pedalju. Koristim priliku svima vama koji imate kontakt s političarima bilo koje stranke, apelujem na vas da napravite tu vrstu pritiska da se nastavi taj kontuinuitet dijaloga, da više razmišljamo o svojoj budućnosti, a manje svađamo oko prošlosti”, rekao je Konaković.

Istakao je da je, uprkos ekonomskim izazovima, BiH nudi prilike za napredak i ulaganje, a da strani investitori imaju priliku da iskoriste brojne pogodnosti prije svega zbog povoljnog geografskog položaja, odnosno blizine regioanlnih i EU tržišta s kojima BiH ima potpisane brojne bilateralne trgovinske sporazume.

“Ideju da BiH – most Istoka i Zpada promovišemo godinu i nešto i mogu reći da su se Evropa i svijet podsjetili da to jeste istina. Naša briselska opredjeljenost, pripadnost grupi evorpskij naroda, ali i naše odlične tradicionalne veze s Istokom, stvaraju pretpostavku da te komparativne prednosti koristimo u interesu građana”, rekao je Konaković.

Poručio je kako BiH ima obrazovanu i kvalitetnu radnu snagu, stabilnu vlautu, konkurentnu cijenu energenata, s naglaskom na električnu energiju. Poručio je da je jedan od sektora s ogromnim potencijalom za investiranje turizam, a da je BiH otvorena za investiranje u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije, softverski razvoj i druge oblasti visoke tehnologije poput umjetne inteligencije.

Pozvao je učesnike da budu proaktivni i otvoreni za zajednički rad i izgradnju boljeg i prosperitetnijeg okruženja, ne samo za BiH i regiju nego za sve zemlje učesnice SBF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Vukanović: Koliko imamo sky ministara? Što SIPA nije ništa uradila?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!