Konkurs za upis u srednje škole u Republici Srpskoj, upis počinje 19. juna

Vijesti 26. maj 202311:54 0 komentara
N1

Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo je konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske u školskoj 2023/2024.

U njemu se između ostalog, ističe da konkurs sadrži naziv struka, zanimanja, smjerova, odsjeka, broj odjeljenja, broj učenika koji se upisuju u prvi razred, rokove za prijem dokumenata, način bodovanja, obavezu objavljivanja rang liste sa brojem bodova po svim elementima bodovanja i podatke po strukama o broju nezaposlenih radnika i njihovom zapošljavanju u 2022. godini i podatke o deficitarnim zanimanjima.

Sve srednje škole objavljuju na oglasnoj tabli škole tekst konkursa, plan upisa, tabelarni pregled o broju nezaposlenih radnika i njihovo zapošljavanje u 2022. godini, kao podatak o deficitarnim zanimanjima za svoju školu.

Dalje se navodi da planirani broj upisanih učenika za školsku 2023/2024. godinu iznosi 10.089 učenika prenose Nezavisne.

“U junskom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole počinje u ponedjeljak, 19. juna, a završava se u utorak, 20. juna za učenike koji imaju 60 i više bodova. Rezultati upisa objavljuju se u četvrtak, 22. juna do 10 časova na oglasnoj tabli škole.”

Za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata počinje u ponedjeljak, 26. juna, a završava se u srijedu, 28. juna. Rezultati upisa se objavljuju u petak, 30. juna do 10 časova na oglasnoj tabli škole.

U julskom drugom upisnom roku prijem dokumenata počinje u ponedjeljak, 3. jula, a završava se u srijedu, 5. jula. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 7. jula do 10 časova na oglasnoj tabli škole.

Od ponedjeljka, 10. jula do petka 14. jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

“Učesnici konkursa podnose školi potrebne dokumente prijavu za upis, originalnu diplomu, svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, originalnu diplomu, svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi u inostranstvu, rješenje o priznavanju ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za priznavanje, izvod iz matične knjige rođenih, Diplomu “Vuk Stefanović Karadžić”, diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za struku, diplomu za osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto na republičkom takmičenju ili višem nivou takmičenja, adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs, samo za kandidate koji upis vrše u školi”, piše u konkursu.

Kompletan konkurs možete pročitati na ovom linku.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!