Košarac: Privremena zabrana izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

Vijesti 06. jun 202212:08 0 komentara
N1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske o potrebi uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je u što kraćem vremenskom periodu neophodno usvojiti odluku kojom se privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta, posebno imajući u vidu činjenicu da enormno povećanje cijena energenata predstavlja ogroman problem za građane, kao i privrednu zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Podaci su alarmantni i nimalo ohrabrujući. U prvih pet mjeseci 2022. godine izvoz peleta povećan je za 78 posto, a cijena je poskupila za 155 posto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu, izvoz oblovine hrasta povećan je za 4,5 puta, a cijena je povećana za 400 posto. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u istom periodu ove godine bilježimo i porast izvoza ogrjevnog drveta, a cijena je poskupila za 22 posto”, upozorio je ministar Košarac.

Zbog toga je, kako je naveo, neophodno i prioritetno onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

“Naša procjena je da bi privremenu odluku o zabrani izvoza trebalo ograničiti na 90 dana, s tim što će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vršiti analize i o tome redovno izvještavati Vijeće ministara BiH”, rekao je ministar Košarac.

Po njegovim riječima, svrha uvođenja zaštitnih mjera je zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu.

“Pitanje privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta treba integralno posmatrati i usvojiti jedinstvenu odluku”, poručio je ministar Košarac.

On je ocijenio da je nelogično da iz odluke bude izuzet izvoz oblovine, budući da je potrebno obezbijediti dovoljne količine sirovine za domaće proizvođače i drvoprerađivače.

“U suprotnom, prijeti nam scenario da naši građani zimu provedu ispod ćebadi, a da se istovremeno našim peletom griju državljani Italije i drugih zemalja. Ja neću podržati takav ishod, jer primarmo moramo voditi računa o interesima našeg stanovništva”, naglasio je Košarac.

On je podsjetio da su zemlje u okruženju već usvojile slične mjere, te konstatovao da ne postoji opravdan razlog da Vijeće ministara BiH ne postupi na isti način.

Današnjem sastanku prisustvovali su pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Ministar Košarac najavio je da će tokom ove sedmice o uvođenju privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta razgovarati i sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i drugih nadležnih tijela, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!