Lagumdžija: Srebrenica je paradigma dva sukobljena svijeta

Vijesti 08. jul 202114:26 2 komentara
N1

Zlatko Lagumdžija, bivši šef diplomatije BiH, kazao je na današnjoj konferenciji povodom pokretanja Liderske inicijative za Srebrenicu da je genocid u Srebrenici paradigma dva sukobljena svijeta i dvije vizije budućnosti.

Lagumdžija navodi da je to sukob inkluzivnih vrijednosti, ljudskih prava i saradnje naših različitosti sa jedne strane i ekskluzivnog segregiranog društva, društva sukoba oko središnjih interesa malobrojnih grupa ljudi koji su se nekad skrivali iza ideologije, a danas iza tzv. nacionalnih i vjerskih interesa.

“U prvom svijetu, ovom našem svijetu ljudskih prava i zajedništva, ima mjesta za sve. U ovom drugom svijetu podjela i zločina, ima mjesta samo za odabrane”, kazao je.

Ističe da se vrijedi boriti za ovaj prvi svijet, te su se okupili oko Liderske konferencije za Srebrenicu da iskoriste svoje znanje, partnerstvo i kapacitete usmjere na podršku protiv negiranja genocida, zaštite kulture sjećanja na genocid, javnog zagovarana borbe protiv nekažnjivosti zločina genocida i rasta i razvoja Memorijalnog centra Srebrenica.

“Nakon potvrđene presude Ratku Mladiću zbog njegove uloge u genocidu, smatram važnim nastaviti rad na tranzicijskoj pravdi izvan sudova”, istakao je Lagumdžija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare