Marjanović za N1: Otišao sam u Ured za borbu protiv korupcije, prijavio sam sebe

Vijesti 31. jul 202319:06 > 20:00 0 komentara
N1

Delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, kantonalni zastupnik i jedan od lidera Pokreta za nove generacije Damir Marjanović bio je gost u Danu uživo. Za N1 je govorio o današnjoj sjednici Doma naroda, ali i o preduzeću Sarajevogas.

Podsjetimo, posljednjih nekoliko dana Marjanović se verbalno sukobljavao sa kantonalnim ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almirom Bečarevićem.

Na samom početku razgovora osvrnuo se set energetskih zakona. Istaknuo je da nekada diskusije na sjednicama Doma naroda mogu imati pozitivna rješenja.

“Diskusije u Parlamentu su iz više razloga. Dakle, ukoliko diskusije daju konstruktivna rješenja onda su dobre. Međutim, ukoliko se diskusije svedu na politička prepucavanja, onda je to gubljenje vremena. Iskreno, Pokretu za nove generacije je rebalans budžeta bila mnogo bitna tačka. I tu smo spremili set pitanja. No, rebalans budžeta će još sačekati. Vidjet ćemo kako će Valda FBiH se ponašati kada budu u septembru ili oktobru donosili rebalans budžeta. Uređenje energetskog sektora je jako bitno. Usvajanje seta zakona je bitno, no odgovornost za Federaciju snosi Vlada FBiH. Mislim da će resorno ministarstvo morati da dokaže da opozicioni zastupnici nisu upravu”, kazao je Marjanović.

Potom je dodao:

“Prva tačka dnevnog reda je bilo postavljanje pitanja i inicijativa. Postavili smo pitanje koliko je novca planirano za nauku. Također, najavili smo da ćemo pripremiti izmjenu federalne legislative koja će omogućiti studentima da zasnuju radni odnos. Studenti će sačuvati redovni status, a imat mogućnost zarade. Mi jesmo trenutno opozicija, ali i kada opozicija ima dobre prijedloge oni budu podržani. Lobirat ćemo uvijek za dobre ideje”.

Nastavljena je trakavica oko preduzeća Sarajevogas, oko koga se posljednjih dana sukobljava sa kantonalnim ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almirom Bečarevićem. Je li problem Sarajevogas ili ko će sa ‘Trojkom’ u vlast u KS?

“Mislim da je ovo više do rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo. I to treba posmatrati samo u tom kontekstu. Bečarević je iznio optužbe. Danas sam u 11 sati otišao sa svim dokumentima u Ured za korupciju. Prijavio sam sebe. Bečarević je mene spomenuo i insistirao sam da se provjeri zakonitost izbora v.d. Sarajevogasa”, kazao je.

Bečarević tvrdi kako je upravo Marjanović odredio direktora Sarajevogasa i četiri zaposlenja u istom preduzeću. Na pitanje da li je prethodnog direktora Sarajevogasa primorao na ostavku – kako to Bečarević tvrdi, kazao je:

“Vlada KS preko svojih povjernika komunicira sa preduzećima. Nadzorni odbor ima pravo da smjenjuje i postavlja i to bez znanja ministarstva. Tamo sjede dva doktora nauka, koja jako dobro tumače zakone. Bečarević je kazao da sam dostavljao i pojedina imena. Odgovorno tvrdim da gospodinu Bečareviću nikada nije dostavljeno niti jedno ime niti za jednu poziciju. Branio sam poziciju Sarajevogasa i u prethodnoj vladi. To nije tajna. Moja politika je uvijek bila i bit će da postavljamo kompetentne ljude na kompetentna mjesta. U nadzornom odoboru su dva doktora nauka i imaju punu slobodu. Direktor Sarajevogasa je podnio ostavku iz osobnih razloga. Nisam siguran da je baš zbog pritiska. Pod mojim pritiskom nije definitivno. Ja jedino pritisak mogu vršiti prema ministrima i premijerima. U prethodnoj Vladi Sarajevogas je učestvovao na subvencioniranju jako visokoh cijena. Sarajevogas iz svojih finansijskih sredstava je smanjio račune građanima. Insistirao sam da ono što je političkom odlukom otišlo sa tog računa da to Vlada obezbjedi. To je taj pritiska”, kazao je.

Potom je dodao:

“Sarajevogas je tražio da se raspišu konkursi i to ne za nova zaposlenja, nego za ljude koji su u tom sektoru. Ministarstvo je to odbilo, onda je Sarajevogas tražilo 10-11 mjesta i to je odbijeno. Obrazložili su da imaju sumnje, ali da će odobriti 4-5 pozicija. Velika je razlika između 4-5 pozicija i 4-5 imena. Nikada nisam došao nekom ministru i rekao da mi zaposli nekoga”.

Bečarević tvrdi da nema problema sa Trojkom. No, Marjanović je najavio da će danas otići u Ured za borbu protiv korupcije. Da li je bio tamo i koga je prijavio?

“Prijavio sam sebe. Optuživali smo ranije da sve novce za nauku uzmim za sebe. No, od 2012. ili 2013. godine nikada nisam se prijavio za voditelja naučnog istraživanja. Jednostavno kada ste javna osoba u politici moramo se naviknuti da se borimo sa tim stvarima. Nemam problema, ako Ured za korupciju kaže prekršen je zakon, snosit ću odgovornost”, kazao je.

Za Dan uživo govorio je i o novom preslagivanju u vlasti Kantona Sarajevo.

“Ukoliko nismo podoban partner zašto nas ponovo zovu? Ili im nedostaje ruku ili treba da neko radi posao. Mislim da im ne nedostaje ruku. Bez jedne ruke Pokreta za nove generacije imaju više od 18 ruku. Jednostavno Pokret za nove generacije donosi jednu novu priču”.

Govorio je o Redži Lemezanu, kantonalnom zastupniku koji je nedavno napustio Našu stranku.

“On je samostalni zastupnik. Admela Hodžić je također samostalni zastupnik”.

No, previše o ulasku u kantonalnu vlast nije htio govoriti. Kako kaže imaju dogovor sa Trojkom da dok sve ne bude konačno neće govoriti.

“Odmah smo rekli da nećemo dati puno vremena. Mi smo opozicija i naravno cilj da budemo dio vlasti. Ko se ikada kandidovao da kaže da bude opozicija. Znamo šta smo obećali i kakvo smo obećanje dali. Mi smo trenutno strankama Trojke zanimljivi. Imamo konkretna rješenja za više resore. Partneri su promijenili mišljenje, možemo da se ponašamo kao uvrijeđene mlade, to nećemo”, kazao je Damir Marjanović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!