“Međunarodna zajednica nije smjela nagraditi Miloševića, dobio je Republiku Srpsku kao melem na ranu”

Vijesti 10. jan 202421:24 0 komentara
N1

"Tadašnja međunarodna zajednica je pogriješila u slučaju Hrvatske i pogriješila je u slučaju BiH. Međunarodna zajednica nije smjela nagraditi Miloševića Republikom Srpskom. Bio je poražen, ali je dobio Republiku Srpsku kao melem na ranu", kazao je u večerašnjem Pressingu na N1 bivši šef diplomatije Hrvatske Miro Kovač.

Govoreći o novim prijetnjama Milorada Dodika da će se entitet Republika Srpska otcjepiti od države Bosne i Hercegovine, Kovač je rekao da se takve stvari trebaju tretirati na dva načina.

Postoje samo dva načina kako se prema tome odnositi. Prvi način je da se odmah sankcionira, što se ranije nije učinilo pa ga se pušta da prijeti. To je jedna mogućnost kojoj se nije pribjeglo do sada. To ne čini Schmidt niti je učinio Inzko. Druga mogućnost je kao što su jučer napravili Amerikanci, vrlo jasna poruka: ovo te čeka ako se to usudiš napraviti, ali ignore. To je jasna poruka da će biti intervencije ako krene u to. Ja vjerujem da bi do te intervencije došlo, jer ako do nje ne bi došlo to znači da pada Dejtonski sporazum i sve što su uradili SAD, Britanija, Njemačka, Francuska. To bi sve palo u vodu a to se neće dogoditi“, kazao je Kovač.

PROČITAJTE JOŠ

“Najbolji odgovor će biti posjeta za 10-ak dana, predsjednice EK, gospodina Ruthea i mislim da će biti gospodin Plenković, da se ohrabre trenutni lideri na vlasti da se ispune uvjeti i otvore pregovori za članstvo EU”, istakao je Kovač.

Kovač je također kazao da je već rekao da nije korektno da se donese odluka o pristupanju EU za Ukrajinu i Moldaviju, a ne odmah isto i za BiH.

Dobro je da postoji ta “neobična” koalicija na vlasti. Da se otvore vrata. Rekao sam da nije korektno da se donese odluka za Moldaviju i Ukrajinu, trebalo se odmah donijeti i za BiH. Neka se isprave u trećem mjesecu i to je najbolji odgovor. Želim vjerovati da će početi pregovori i da će se ispraviti nepravda da već ta odluka nije donesena. Trebalo je odmah donijeti. To je BiH vitalno važno, da krene u taj postupak i da se onda… Republika Srpska i Dodik dok je on tamo, on igra tu svoju igru. Otcjepit se neće moći. Postoji drugi entitet, FBiH. Odnosi su relaksirani, relaksiramo ih do kraja, riješimo Izborni zakon, krenemo u integracijski proces i razvijajmo BiH. Gradite prometnice, povećavajte primanja ljudi, da bude manje odliva stanovništva. To je jedini put i najbolji odgovor. Tu će se vidjeti ko je kompetitivan, a ko nije“.

“Hrvatska politika je jasna. Službena politika Hrvatske prema BiH je jasna, ona je pozitivna, ona ohrabruje neovisnost BiH i želi da bude partner u budućnosti u EU. Hrvatska politika prema BiH nije ljigava. Vrlo jasna politika, konstruktivna i jasna. Imamo i obavezu kroz Dejton, želimo BiH kao susjednu državu tri naroda, i BiH koja ide prema članstvu ka EU”, dodaje Kovač.

Da li je dobro za Hrvate u BiH to što HDZ ima savez sa SNSD-om?

Mene zanima ono kako je govorio pokojni Helmut Kohl, kao čovjek koji je u politici, ono što na kraju ispadne. Hrvati u BiH nisu Indijanci, ali kakvu će oni politiku voditi je njihova stvar u BiH. Mene samo zanimaju konačni rezultati. Vlada je formirana, cilj da se ide ka EU funkcionira, a to ko je s kim kakav su sekundarne priče. Mene samo zanima da li će BiH ići naprijed. Moja filozofija uvijek jeste bila; bio sam prije nekoliko godina, 7-8, izaslanik HDZ-a Hrvatske na izbornom kongresu SDA u Sarajevu. Želim time reći da ja govorim iz hrvatske perspektive ovdje u Zagrebu. Mi želimo da u BiH stvari funkcioniraju što bolje i smatram da je ključno da se dogodi relaksacija odnosa u FBiH između Hrvata i Bošnjaka, a to se dogodilo fornmiranjem vlade i vlasti u FBiH. A moglo se dogoditi i u vrijeme vladavine Bakira Izetbegovića koji je sada u oporbi. Kažem da sada na sreću postoji formirana vlada i radimo posao zajedno da BiH krene prema integraciji ka EU. To je jedini recept. Oko toga se mogu svi složiti. Hrvati, Bošnjaci, pa i Srbi u BiH“, poručio je bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Kovač je također kazao da je međunarodna zajednica koja je postojala za vrijeme i nakon rata u BiH.

“Tadašnja međunarodna zajednica je pogriješila u slučaju Hrvatske i pogriješila je u slučaju BiH. Međunarodna zajednica nije smjela nagraditi Miloševića Republikom Srpskom. Bio je poražen, ali je dobio Republiku Srpsku kao melem na ranu. Sada mi to ne možemo ispraviti. Imamo dvoentitetski ustroj. Ni Hrvati ni Bošnjaci nisu sretni s time. Samo su sretni Srbi u RS. Ali kažem zato treba biti pragmatičan. Ako se budimo sa mišlju da propada svijet zbog RS, nema sreće. Ja vam kažem da neće doći do otjepljenja Dodika i ako dođe doći će do intervencije međunarodne zajednice”, smatra Kovač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!