Melissa Bell (CNN) za N1 iz Haaga: Izrael će morati poštovati odluke suda

Vijesti 11. jan 202420:12 1 komentar
N1

Južna Afrika je predstavila slučaj protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Ova zemlja želi da se Izraelu naredi da zaustavi svoju vojnu kampanju u Gazi. CNN-ova dopisnica Melissa Bell nam se javlja iz Haga.

Čuli smo izlaganje Južne Afrike danas, Izrael će predstaviti odbranu sutra, idemo odmah početi sa izlaganjem Južne Afrike protiv Izraela na UN-ovom sudu danas?

Bell: Inicijalno radilo se prijavi na 84 stranice koja je predstavila veoma detaljno navode Južne Afrike protiv Izraela. Stavili su ono što se dešavalo u Gazi u posljednja tri mjeseca u historijski kontekst, u kontekst kojeg je Južna Afrika opisala kao 75-godišnji aparthejd na teritoriji okupiranoj od strane Izraela. Dalje se nastavlja detaljima tromjesečnog rata i šta je to značilo za populaciju u Gazi. Također, ono što smo čuli danas od nekoliko članova delegacije Južne Afrike, bili su tu odvjetnici, državni ministar pravde, su činjenice o onome što se prema UN-ovim izvjestiteljima, UN-ovim agencijama događalo na terenu u Gazi u smislu Izraelove kampanje bombardiranja, u smislu opasade i posljedica koje je to na humanitarnom nivou ostavilo na Palestince. Jedan od odvjetnika je rekao kako je situacija toliko loša da sada postoji strah d gladi koji pogađa Palestince u Gazi čak i prije od straha od samog bombardiranja.

PROČITAJTE JOŠ

Čuli smo odvjetnike koji opisuju pojedinosti o retorici koju slušamo od izraelskih lidera tokom posljednja tri mjeseca. Također, navodi Južne Afrike, onog za šta optužuje Izrael, to su genocidna djela unutar Gaze. Sada postoji suština slučaja, ali ono o čemu se razgovara danas i sutra na ročištima koje ste spomenuli su privremene mjere koje Južna Afrika zahtijeva od Međunarodnog suda pravde, oni traže od suda da kaže Izraelu: zaustavite ovu kampanju u Gazi odmah, dok oni rade na širem i značajnijem slučaju u vezi tvrdnji o genocidu u Gazi, i dok se to razmatra rat unutar Gaze treba prestati, i treba biti omogućen pristup“, dodala je Bell u javljanju za N1.

“Za značajniji slučaj će, naravno, trebati godine, znamo da je međunarodna pravda rijetko brza kada su u pitanju te posebno teške optužbe u dijelu svijeta kojem je vrlo malo ljudi imalo pristup. Ideja je da će to biti tema za sud u nadolazećim godinama, upravo sada će se pitanje treba li ili ne tražiti da Izrael vidi svoje neprijateljstvo biti ono koje će se odmah suočiti sa sudom i očekuje se da bi oni mogli doći do presude vrlo brzo”, dodala je.

N1: To će vjerojatno biti jako teško postići. Samo uzmite u obzir da Vijeće sigurnosti UN-a nije moglo donijeti rezoluciju o prekidu vatre. Melissa, za koje se dokaze sada zna da će se prezentirati na sudu u ime Južne Afrike?

Bell: Ono što su oni prezentirali je dokument na 84 stranice koji sam ranije spomenula, koji opširno citira i opširno donosi izvore o tome šta su agencije UN-a na terenu imale za reći ovih posljednjih nekoliko mjeseci, šta su razni vrlo visoki dužnosnici od glavnog sekretara, šefovi agencija rekli ovih posljednjih nekoliko mjeseci, pa čak i godinama unatrag o situaciji u Gazi i šta je izraelska blokada značila za obične civile. Vrlo forenzički argumentiran slučaj o tome šta se dogodilo u historiji i šta se dogodilo tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

Ono što su također radili danas je da su dokazi koje su prezentirali gledali unaprijed što bi Izrael mogao argumentirati sutra u svoju odbranu. Na primjer, od izraelske odbrane se očekuje da kaže da je to samoodbrana, da se štite od Hamasa. Ono što smo danas čuli od odvjetnika Južne Afrike je da je to ipak bio teritorij koji je Izrael kontrolirao čak i prije 7. oktobra. Stvarno pokušavaju srušiti ono za što očekujemo da će odbrana Izraela reći i da budu ispred toga.

Izuzetno dobro forenzički argumentirano i opet izuzetno detaljno, kao i vrlo konkretne optužbe koje su iznesene u kontekstu svakodnevnog života Palestinaca i šire, razmjere onoga šta znači imati 90 posto interno raseljenih stanovnika pojasa Gaze koji žive u lošim uvjetima, gdje satima stoje u redu za pranje, čišćenje, za hranu. Vrlo jasan prikaz poteškoća koje se danas javljaju pred stanovnicima Gaze koji pokušavaju preživjeti i šta to zakonski znači za Izraelce i IDF dok nastavljaju provoditi ovu kampanju.

N1: Melissa, spomenula si da nije neobično da prođe nekoliko godina između prvobitne tužbe i stvarnog saslušanja slučaja o meritumu. Šta bi se sljedeće moglo dogoditi? Imate li informaciju da li se ovoj tužbi pridružuju i druge zemlje?

Bell: Kada pogledate slučajeve ovdje i razmotrite na primjer slučaj Gambije protiv Mijanmara, zbog genocida nad Rohingya manjinom. Ono što smo dosad vidjeli u ovom slučaju i što i dalje traje, uprkos preliminarnim mjerama koje su donesene u korist Gambije, sadržaj predmeta ostaje pred ovim sudom. To bi bio odgovor na tvoje pitanje koliko dugo ovaj proces može trajati. Ali ono što smo vidjeli u tom slučaju jest da se niz drugih zemalja pridružio nakon što je postupak pokrenut. Da dodamo njihova imena u tužbu protiv Mjanmara. To je nešto što bi se moglo dogoditi i u ovom slučaju. Ipak se radi o procesu koji je tek započeo na samom kraju decembra. Već smo čuli da su se mnoge zemlje okupile kako bi izrazile svoju podršku Južnoj Africi, a očekuje se da će se u nadolazećim sedmicama i mjesecima više imena pridružiti toj strani. U bliskoj budućnosti ono što očekujemo od Međunarodnog suda pravde je odluka o tim privremenim mjerama. Nedavno smo razgovarali s Human Rights Watchom, humanitarnim organizacijama koje promatraju sa strane kako bi vidjeli ishod ovoga, i pitali smo ih za mišljenje. Njihov odgovor je bio, činjenica je da Izrael sudjeluje u ovom postupku, činjenica da su se sami odlučili braniti i došli ovamo sugerira da su sudu dali legitimitet, moralnu težinu, i njihovo je očekivanje da ako ovaj sud presudi u korist Južne Afrike, kada su u pitanju privremene mjere, Izrael će ga morati poslušati. Ne postoji mehanizam provedbe za sud, ali vrlo jak moralni autoritet onih koji zagovaraju, oni koji nadgledaju ovaj sud mogao bi Izraelu otežati da ignoriše odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare