Ministar iz Srbije za francuski medij: Ne vjerujem u povratak konflikta u BiH

Vijesti 18. dec 202114:11 > 14:11 0 komentara
Le Figaro

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković koji je proteklih dana boravio u posjeti Parizu komentarisao je dešavanja u Bosni i Hercegovini u intervjuu za pariški “Le Figaro”. Selaković tvrdi da vjeruje da neće biti povratka u konflikt u Bosni i Hercegovini, ali i da se Srbija nema namjeru miješati u dešavanja u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina je naš susjed, želimo joj sve što želimo sebi. U proteklih sedam godina smo iskusili veliku ekonomsku dinamiku, postali smo najatraktivnija zemlja u regionu iz najmanje dva razloga: dobre uprave i očuvanja mira i stabilnosti. Podržavamo teritorijalni integritet Bosne, pogotovo što se i sami suočavamo sa ovim pitanjem na Kosovu. Dakle, ovo je za nas principijelan stav. Drugo, snažno podržavamo implementaciju Dejtonskog sporazuma (kojim je okončan rat u Bosni 1995. godine, op.a.). Dejton možda nije savršen, ali je očuvao mir u regionu već dvadeset i šest godina. Njegov recept je tri konstitutivna naroda, dva entiteta, jedna država”, kazao je Selaković.

Odgovarajući na pitanje da li osuđuje secesionističke poteze Milorada Dodika, Selaković nudi odgovor koji stavlja u istu ravan pokušaje secenije i stvaranja unitarne države u BiH

“Ne zauzimam stranu za stranu u zemlji koja nije moja. Za nas ne postoji razlika između takozvanih separatističkih ciljeva jednih i onih, unitarističkih, drugih. Unitarna bosanska država također je u suprotnosti sa Daytonom, a neke akcije su zapravo reakcije. Ostajemo vjerni Dejtonskom sporazumu. Ako ga treba modernizovati, to se može postići samo konsenzusom svih strana”, stav je ministra vanjskih poslova Srbije.

Pored situacije u BiH Selaković se osvrnuo i na situaciju na Kosovu, a novinare Le Figaroa je interesovalo da li se i dalje razgovara o razmjeni teritorija na Kosovu.

“Ovo više nije relevantno. Ostajemo privrženi dijalogu kao jedinom mogućem putu, a svoj kredibilitet smo pokazali poštovanjem svake naše obaveze. S druge strane, ne vidimo spremnost Prištine da ispuni svoje obaveze: prošlo je 3165 dana od potpisivanja prvog briselskog sporazuma po kojem moraju da čine zajednicu srpskih opština, a oni glasno proglašavaju da oni to neće učiniti. Istovremeno, visoki zvaničnici kažu da žele da se ujedine sa Albanijom. Nismo čuli reakcije Evropske unije ili njenih eminentnih članica…”, ističe Selaković.

Nezaobilazna tema je bio i Rio Tinto zbog kojeg se u posljednje vrijeme vode velike borbe u javnosti u Srbiji te se sedmicama održavaju protesti na ulicama i mostovima.

“Razgovori sa Rio Tintom počeli su prije skoro dvadeset godina. Ali predsednik Vučić je bio vrlo jasan: stanovnici regiona su ti koji će referendumom odlučiti o otvaranju rudnika. Zaštita životne sredine nam je na vrhu prioriteta, iduće godine ćemo čak udvostručiti budžet za ovu stavku. Očigledno je da se neki politički akteri kriju iza ekoloških briga. Ovako vidimo srpsku demokratiju na djelu: protesti su bili mirni i bez intervencije policije. Predsjednik je ponovo razmotrio ova dva teksta, nakon čega je prvi povučen iz procedure, a drugi izmijenjen po spornim tačkama. Ali to nema veze sa Rio Tintom, jer o eksproprijaciji odlučuje država”, zaključio je Selaković.

Pored ovih tema Selaković je komentarisao i put Srbije prema EU gdje je kazao da je njihova vanjska politika 65% usklađena sa evropskom vanjskom politikom te da će pristupanje Uniji zavisiti od obje strane, ali da je strateški cilj Srbije da ide prema Uniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!