Ministar spoljnih poslova Srbije: Jedan konstutivni narod želi ukidanje RS

Vijesti 03. feb 202219:17 0 komentara
FENA

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da nije korektna situacija u kojoj se Srbi ističu kao problem u Bosni i Hercegovini i sve najcrnje se govori o entitetu Republika Srpska dok sa druge strane "jedan drugi konstitutivni narod u BiH ističe da mu je glavni politički cilj ukidanje RS".

“Nije fer i nije korektno da imate situaciju u kojoj će se svi obrušiti na Republiku Srpsku i o njoj govoriti sve najgore i najcrnje moguće, a imate jedan konstitutivni narod koji ne hiljadama, ne desetinama, nego stotinama hiljada puta nastupa prema toj istoj RS na način gdje je nedvosmisleno i jasno stavljeno do znanja da im je jedini i glavni politički cilj da se ukine Republika Srpska”, rekao je Selaković.

On je naveo da je među tim ciljevima i da se ukine konstitutivnost srpskog naroda, te podsjetio da se jedan konstituivni narod o tome izjašnjava u svojim političkim deklaracijama i programskim dokumentima svojih političkih partija.

“Onda vidite da nije to problem u kome imate jednog izazivača”, izjavio je Selaković za B92.

Selaković je ukazao da problemi u državi svakako postoje, ali i kao rezultat jednog višegodišnjeg odsustva bilo kakvog odgovora na apele predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na situaciju u BiH.

On je podsjetio da je od 2017. do 2020. godine, kao Vučićev generalni sekretar, nebrojeno puta prisustvovao sastancima Vučića sa stranim zvaničnicima, te da gotovo nije bilo nijednog na kojem Vučić, kao neko ko ozbiljno i dobro poznaje region, nije upozoravao sagovornike na probleme sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

“Ali, bili smo u situaciji da vidimo da reakcije na to na šta je on skretao pažnju odsustvuju, da ih nema, da izostaju”, rekao je Selaković.

On je podsjetio da je pozicija Srbije po pitanju BiH veoma jasna, odnosno da poštuje teritorijalni integritet BiH i integritet Republike Srpske, zato što je potpisnik i kako netačno kaže – garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dayton nije samo sporazum o miru, već u okviru njega se u vidu aneksa nalazi i Ustav BiH, koji je uspostavio ustavnopravni sistem BiH, koju poštujemo, čiji integritet poštujemo, a sa jednim entitetom te države, Republikom Srpskom, imamo i sporazum o specijalnim paralelnim vezama”, naveo je Selaković.

Prema njegovim riječima, Srbiji je važno da u regionu sačuva mir i stabilnost, jer samo tako se može ekonomski razvijati i napredovati.

“Kada je riječ o BiH, sa njom želimo da imamo najbolje odnose. Sa Bošnjacima kao narodom mi želimo najbolje moguće odnose, jer Bošnjaci ne žive sa Srbima samo u BiH, nego i u Srbiji i za nas je takav pristup rješavanja problema ključni”, istakao je Selaković.

A što se tiče bilo kakvih dogovora i problemu u BiH, Selaković je napomenuo da je “sve ono oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta za Srbiju svetinja” i to će poštovati i za “to će se boriti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!