Murphy: Najveća prijetnja miru u BiH je Dodik, sa SDA sarađujemo još uvijek

Vijesti 15. maj 202420:56 0 komentara
N1

Američki ambasador u BiH Michael Murphy večeras je u Pressingu na N1 komentarisao i svoj odnos sa SDA kazavši da Sjedinjene Američke Države i dalje sarađuju sa ovom strankom.

“Pogledajte šta se događalo 2014. godine, 2018. godine. Šta se postiglo? Koji napredak? Gdje je bivši premijer FBiH, u zatvoru je!?”, poručio je Murphy i dodao:

“Najveća prijetnja miru u BiH je Dodik, njegova secesionistička politika i aktivnosti. To je međunarodna zajednica rekla, to je problem. Ako ne dođe do promjene kod Dodika, SNSD-a, njihovog pristupa – neće biti evropske budućnosti za BiH. Oni moraju sjesti, promijeniti retoriku i aktivnosti”.

“Američka politika nije lična”

Ambasador Murphy je naglasio da “vanjska politika SAD-a nije lična iako svi pogrešno misle da jeste”.

“Američka politika nije lična, svi pogrešno misle da jeste. Nije. Ono što je bitno suverenitet, integritet i multietnički karakter ove zemlje, vlada koja je odgovorna na svim nivoima, provođenje reformi, privreda, to su naše politike. Ja predstavljam predsjednika SAD, moj je posao da provodim ove politike. To je radio i moj prethodnik, to će raditi i nasljednik”.

“Nemam ništa lično protiv bilo kog političara ovdje, problem je što svako želi pronaći izgovore za spostvene probleme i izazove. To rade što krive nekog drugog, ne žele oni biti krivi. Uvijek je neko drugi kriv”, kazao je Murphy.

Još je kazao da nikada nisu prestali sarađivati sa SDA.

“Izetbegović je izgubio na izborima, vrlo jasno i to značajnim brojem. Mi još uvijek sarađujemo sa SDA, nismo prestali. Naš angažman i naš interes jeste da provodimo politike koje sam opisao. Imali smo dobre odnose sa SDA u prošlosti, i danas sarađujemo sa općinama gdje su SDA načelnici”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!