Nadležni poručuju: Nema potrebe za uvođenjem PCR testova na bh. granici

Vijesti 31. mar 202120:05 1 komentar

Dok raste broj zaraženih, nadležni u BiH odlučni - nema potrebe za uvođenjem PCR testova na granici. Upitno je ko bi sprovodio takvu odluku s obzirom na ograničen broj zdravstvenih radnika i inspektorata, pa nadležni nisu vidjeli takvu potrebu. Ono što bi moglo ohrabriti je najava o isporukama vakcina u narednom periodu, pa ako se to pokaže tačnim, BiH bi uskoro, poput susjedne Srbije, mogla imati "problem" sa viškom vakcina.

“Trenutno nema potrebe za uvođenjem PCR testova, nema potrebe za ograničavanje za ulazaka u BiH jer mi svakako državljanima BiH ne možemo ograničiti ulazaka u zemlju čiju su državljani”, kazala je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević

Potreba imamo itekakvih za vakcinama, pa je brzina u okviru drugog kvartala najbitnija naglašava ministrica Gudeljević. Kazala je kako bi sljedeća isporuka u okviru COVAX mehinzma trebala biti Astra Zeneca koja će doći oko 22, 23. aprila i to 81.600 doza.

“Sljedeće što očekujemo, to je malo bilo i iznenađenje moram reći i za mene, je najava COVAX-a da ćemo dobiti 100.620 doza Pfizera do kraja šestog mjeseca”, kazala je Gudeljević.

Dodala je da se očekuje i dodatne doze vakcine u okviru EU mehanizma kroz direktne sporazume sa Austrijom i Poljskom, gdje bi BiH mogla dobiti dodatne doze Pfizera – 100.000 te 380.000 doza AstraZenece.

Potpisivanje privatnog sporazuma s međunarodnim firmama, kao što su proizvođači vakcina, zakonski nije moguće da uradi državni organ, odnosno Ministarstvo. Direktna nabavka preostaje entitetima, a pošto nije bilo prisutnog federalnog premijera izostala je prilika da nam objasni kako sada nastoji doći do proizvođača. Problemi u nabavci s veleprometnicima i proizvođačima postoje i kod drugih nivoa.

“Nekoliko njih nam je putem telefona reklo da smo mi isuviše mali. Brčko distrikt je kroz COVAX mehanizam nabavio 32.000 doza, nama je još neophodno 50.000 doza kako bismo realizovali svoj plan vakcinacije”, rekao je Sead Šadić iz Odjela za zdravstvo Brčko distrikta.

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, kazao je da imaju kašnjenje s isporukom ruske vakcine, kao što je slučaj i u cijelom svijetu.

“Sve najave koje smo imali od njih prenosili smo u javnost tako da sa tom najavom koju smo imali, mi bismo ispunili ovu količinu (100.000 doza). Očekujemo da se to svakako riješi u toku dana ili do kraja sedmice”, rekao je Šernić.

Prema informacijama iz ureda člana Predsjedništa BiH Šefika Džaferovića, Malezija će donirati 50.000 kineskih vakcina, a upućena je i molba malezijskim vlastima za podršku u otvaranju kanala za kupovinu vakcina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare