Naprijed: Vlada i zdravstvene institucije moraju preuzeti odgovornost za nedostatak citostatika za liječenje onkoloških pacijenata

Vijesti 06. maj 202420:45 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

"Naslovi 'Nedostatak citostatika: Oboljeli u BiH sami kupuju lijekove', ‘Nije me strah raka, nego sistema' odražava duboku i zabrinjavajuću realnost s kojom se suočavaju pacijenti oboljeli od raka u Bosni i Hercegovini. Ova situacija upućuje na ozbiljne sistemske probleme koji imaju katastrofalne posljedice za ljude kojima je medicinska njega najpotrebnija", navode iz stranke Naprijed.

Ističu kako je jedan od najvećih problema “nepouzdanost zdravstvenog sistema u osiguravanju osnovnih medicinskih potrepština, kao što su citostatici, koji su ključni za liječenje oboljelih od karcinoma”.

“Ovaj nedostatak može dovesti do odgoda u liječenju, što može izravno uticati na šanse za preživljavanje pacijenata. Kada pacijenti moraju sami tražiti i plaćati lijekove, to stvara dodatni stres i finansijski teret, koji se nadovezuje na već ionako tešku emocionalnu i fizičku situaciju uzrokovanu bolešću. Ironično je što se lijekovi koji nedostaju u bolnicama mogu pronaći u privatnim apotekama, što otvara sumnju u moguću korupciju ili loše upravljanje resursima. Ovo postavlja pitanje odgovornosti i transparentnosti unutar zdravstvenog sistema, a također sugeriše da neki pojedinci možda profitiraju na račun zdravstvenih problema drugih. Rješavanje ovog problema zahtijeva hitnu akciju! Vlada i zdravstvene institucije moraju preuzeti odgovornost i hitno djelovati kako bi riješile ovaj problem. Potrebno je provesti detaljnu reviziju kako bi se identificirali uzroci nedostatka lijekova. Nadalje, ključno je uspostaviti efikasnije procese upravljanja kako bi se osiguralo da svi pacijenti dobiju potrebnu medicinsku njegu. Transparentnost i odgovornost ključni su za vraćanje povjeranja javnosti”, poručuju iz Naprijed.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!