“Ne dao mi Bog živjeti u građanskoj BiH kakvu zagovara Fadil Novalić”

Fadil Novalić
Fadil Novalić (N1)

Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini kazao je za N1 da ovakvo stanje u državi odgovara svim političarima na vlasti.

Ocijenio je kako su to za nacionalne stranke “dobre pozicije”.

Vezane vijesti

Prlić je komentarišući jedan od zaključaka HNS-a BiH kako ne postoje mogućnosti za održavanje izbora ove godine istakao da ne vidi razlog da se ne održe.

“Ako su 2018. održani izbori zašto ne bi i 2022. godine? Iako kažu da je tadašnji CIK bio zakonit, a ovaj “nelegalan” ne vidim zašto da se ne održe. Mislim da se mogu održati izbori”, zaključio je lider HNV-a.

Stipe Prlić (N1)

Ocijenio je kako se trenutno rješenje ne vidi i da će teško doći do izmjena Izbornog zakona BiH. A problem je, po njemu, u dvije sukobljene, suprotne politike.

“Jednu su za tzv. građansku, a drugi su za totalno etničku podjelu Bosne i Hercegovine. Zašto kažem tzv. građansku? Premijer Fadil Novalić je nedavno tokom posjete dijaspori u Luksemburgu kazao kako će za 30-50 godina Bošnjaci ovladati sa 92 posto ekonomije, a isto tako će biti i brojčano nadmoćniji. Prema tome, ako je to ta građanska BiH ne daj mi Bože živjeti u njoj. Jednako kao ovo što HDZ zagovara ne vidi se obični čovjek, vide se samo Hrvati, Srbi i Bošnjaci. Dakle postoje ta tri nacionalna koncepta, a ne postoji bh. koncept koji bi trebao pomiriti građansko i nacionalno”, poentirao je Stipe Prlić dodavši kako je ključan kompromis.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare