(Ne)rad Komisije za koncesije u slučaju HE Buk Bijela proslijeđen Tužilaštvu BiH

Vijesti 21. jul 202216:26 > 16:28 0 komentara
N1

Ustavni sud BiH proslijedio je Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje Rješenje o neprovođenju odluke Ustavnog suda od strane Komisije za koncesije BiH u svojstvu zajedničke komisije, a nakon razmatranja informacije o odluci Ustavnog suda.

Odgovarajući na zahtjev 24 zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da postoji spor oko koncesije i nadležnosti između BiH i RS u slučaju HE na Drini, uz ostalo i HE Buk Bijela.

Na šest mjeseci ponovno je produžio rok ovoj komisiji da riješi spor o nadležnosti za izgradnju Hidroelektrana na gornjem toku Drine, no zbog nedostatka kvoruma komisija nije mogla zaključiti izvještaj.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja, Mensur Šehagić jedan od članova Komisije za koncesije BiH nije mogao prisustvovati sjednicama. Ipak nije mogao biti zamijenjen jer Komisija za koncesije BiH godinama djeluje u krnjem sastavu. Konkurse koji su u međuvremenu raspisani, poništio je aktuelni ministar vanjske trgovine, Staša Košarac, jer nije bilo prijavljenih iz Brčko distrikta. Ipak, Košarcu nije smetalo da postojeća Komisija za koncesije koja treba donijeti rješenje o Buku Bijela također nema nijednog člana iz Brčko distrikta, odnosno, da je zbog krnjeg sastava svedena na šest članova iz RS i jednog iz Federacije.

Zbog svega navednog Mensur Šehagic još u julu prošle godine tražio je očitovanje suda BiH o legalnosti rada komisije. Sud je naložio da se njegov prigovor preispita, no do danas ništa nije urađeno.

Iako pripremni radovi uveliko traju, privremena mjera zabrane nije donesana. Kako su nam kazali iz Ustavnog suda i zbog najava zajedničke komisije da će završiti svoj rad i da im treba dodatno vrijeme, no izvještaj nikada nije završen.

Da li će Ustavni sud donijeti rješenje umjesto komisije ili za početak, privremenu mjeru, u sudu nisu mogli komentirati. Potvrdili su da će naredna plenarna sjednica biti održana u septembru.

Projektom HE na Drini, Elektroprivreda RS i Srbije predviđena je gradnja tri hidroelektrane u gornjem slivu rijeke Drine u vrijednosti od oko milijardu KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!