Nešić komentarisao “slučaj” helikopter Srbije u Trebinju i nove sankcije SAD: “Hajde da se ne ponašamo po principu da komšiji crkne krava”

Vijesti 19. jun 202413:14 6 komentara
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić komentirao je stacioniranje helikoptera MUP-a Srbije u Trebinju bez znanja dozvole državnih organa BiH, ali i posljednje sankcije koje su SAD uvele za sedam firmi i dvije osobe povezane s porodicom Dodik.

Govoreći o sankcijama SAD, ponovo je percipirana kao “udar na Republiku Srpsku”, a ne na konkretno pojedince i porodicu Dodik.

“Još jedan atak na slobodu govora i mišljenja na RS koja zagovaara poštovanje ustavnog poretka unutar BiH, poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma… Očigledno na djelu imamo nasilje svjetskih moćnika koji ne birajući sredstva i metode žele da sankcionišu, ili drugim riječima, ukrote RS i njene zvaničnike da poštuju ono što nije dio Ustava i Dejtonski mirovni sporazum. Odavde želim da poručim da bez bozira kakve će sankcije biti i ko će se sve nalaziti na njima, mi nećemo odustati od RS, ustavne strukture BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Možete da radite šta hoće, da nas sankcionišete, ali mi samo od sebe ne možemo odustati. BiH može postojati samo u dogovorenom ustavnom poretku i na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nasilje će dovesti samo nečeg što možda niko u ovom trenutku ne želi – do mirne disolucije”, rekao je Nešić.

Govoreći o Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije koja je stacionirana u Trebinju, naglasio je kako je riječ o humanitarnim svrhama.

“Ja to ne bih gledao u negativnom kontekstu, trebamo gledati pozitivno. Čemu služi taj helikopter u Trebinju? Služi gašenju požara u Hercegovini bez obzira radi li se o zapadnoj ili istočnoj, isključivo u humanitarne svhre. Ukoliko bude potrebe, ne daj Bože da se to desi, spremni su pomoći i Hrvatskoji Crnoj Gori. Stacioniranjem helikoptera u Trebinju nije bila namjera da se ugrozi bilo ko već da se pomogne u slučaju požara”, rekao je Nešić.

Naveo je kako nije upozant sa sporazumom te da će ga tokom dana pročitati.

“Apelujem na sve – hajde da napravimo ovu zemlju jednom normalnom zemljom i da se ne ponašamo po principu da komšiji crkne krava”, zaključio je Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare