(Ne)tolerancija na bh. način: Plakati u Bužimu uzrok podijeljenih mišljenja

Vijesti 28. dec 202120:01 0 komentara

Nakon što je jučer po zahtjevu SDA Bužim u ovoj općini skinut bilboard na kojem su čestitani Božić i Nova godina, nižu se reakcije i kritike. Najglasnijii u Hrvatskom narodnom saboru, koji očekuju saopćenje ne samo katolicima ili nekom konstitutivnom narodu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini. Kome smeta nova godina u Bužimu, provjerila je naša ekipa.

“Sretan Božić i Nova Godina”, bilboarda sa ovim natpisom u Bužimu nema, uklonjen je sinoć. Načelnik općine Mersudin Nanić smatra ga provokacijom. Neprimjerenim smatra čestitati Božić u “čisto bošnjačkoj sredini”:

“Ovo je prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu, što je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom na to da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu. Ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice”, rekao je Nanić.

Načelnik danas ne želi objašnjavati svoj stav, koji je naišao na buru komentara. U HNS-u najglasniji.

“Gnusno, poražavajuće i za svaku osudu je uopće pročitati saopćenje za javnost koje su uputili općinska organizacija SDA, kao i načelnik Bužima. Novootkrivena prijestolnica SDA-ovog ‘modernog i građanskog’ danas bi se kolektivno trebala postidjeti, a načelnik Nanić uputiti ispriku. Ne katolicima niti nekom Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali.Ovo je moralno i etičko dno koje nećemo dopustiti da postane norma ponašanja”, naveli su iz HNS-a.

POVEZANE VIJESTI

Lokalni SDP zbog svega izlazi iz većine sa SDA, poziva načelnika na ostavku.

“Mi moramo poslati poruke suživota i mira, kako Bužima tako i BiH. Ovo nije Bužim i osuđujem ovaj čin. I izvinjavam se svima, jer ne želimo da šaljemo takve poruke”, rekao je Suvad Šahinović iz SDP-a Bužim.

“Jeftin populizam putem Facebook objava” načelnika Nanića iz SDA, kritikuje premijer USK inače jedan od naručilaca bilboarda čestitke u svim gradovima kantona. Tako se, kaže, radi godinama i za sve praznike.

“Plakati koji je postavljeni na području USK-a, ali i širom BiH nisu nanijeli nikakvu štetu mještanima Bužima”, rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Građani su kratko prokomentarisali ova dešavanja.

“Ako je transparentno negdje u Banjaluci za Bajram, za mene ne. Tolerantan sam dosta”, “Možda omaška u organizaciji postavljanja bilboarda, sad je li provokacija ili nije, nemam pojma”, “Mene što se tiče mogao je ostati”, samo su neki od komentara mještana.

Izjave i poteze bužimske SDA osudili su tviteraši. Među mnogim komentarima izdvaja se onaj aktivistkinje Hane Sokolović.

“Ovo nije normalno. Ovako ne možemo preživjeti u ovoj zemlji, niko od nas. Hvaleći se etnički homogenim sredinama u kojima je zločin čestitati praznik”, napisala je Sokolović.

Dok smo završavali posao u Bužimu, prišao nam je automobil sa grupom muškaraca, jedan zasigurno sa bradom, te su nam dali letak na kojem piše “Da li proslavljati Novu godinu?“.

Potpisuje ga organizacija El Ensar Ensarije, koja ovih dana vodi kampanju protiv proslave Nove godine i Božića na ulicama, ali najviše na Facebooku.

“Ja sam musliman, ne slavim novu godinu”, te “Deda mraz dolazi po vaše dijete”, samo su neki od natpisa kojima šalju poruke.

U Bužimu je prema popisu stanovništva iz 2013. godine bilo osam Hrvata, jedan Srbin i preko 19.000 Bošnjaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!