Nihad Čolpa: Krvoločni neprijatelji države čekaju priliku da na Bošnjake stave etiketu ekstremista

Vijesti 18. okt 202317:13 1 komentar
N1

"Naša planeta definitivno više nije sigurno i lijepo mjesto za život. Pokolj civila i djece u bolnici u Gazi, masovno ubijanje omladine na muzičkom festivalu u Izraelu i ubistva dva civila u Briselu pokazuju da su civili i djeca postali legitimna meta gdje god žive. " naveo je u svojoj objavi političar iz Sarajeva, Nihad Čolpa.

“Požar sa Bliskog istoka može se proširi na cijeli svijet. Odmazda i pokolj civila i djece može se dogoditi bilo gdje i bilo kada ukoliko svjetske sile ne suzbijaju buktinju. Nadam se da će razum nadvladati zlo.” napisao je Čolpa.

Čolpa je i ukazao na reflektovanje krize na situaciju u našoj zemlji.

“Bez imalo zadrške mogu reći da doba u kojem se nalazimo podsjeća na period nakon 11. septembra 2001. godine. Posebno će teško biti donositi odluke našoj državi, jer smo država sa visokim postotkom muslimanskog stanovništva koji u dobroj mjeri gaji senzibilitet prema Palestinskim muslimanima.” napisao je Čolpa povodom dešavanja na Bliskom istoku.

Nije lako biti Bošnjački političar

“Mislim da danas nije lako biti u cipelama bošnjačkih političara na mjestima gdje se odlučuje i vrhu Islamske zajednice. Krvoločni neprijatelji države čekaju priliku da na Bošnjake stave etiketu ekstremista. Uočljivo je da neprijatelji države imaju logistiku kako bi ostvarili svoje namjere. ” ukazao je.

Čolpa tvrdi i da se prethodnih dana pojavilo na stotine lažnih naloga na Facebook i X sa ciljem potpune radikalizacije Bošnjaka.

“Jučer je Srpskainfo objavila članak prema kojem će član Predsjedništva BiH Denis Bećirović formirati stranku za nekoliko godina po uputama reisa Kavazovića. Kao da je u ovom svjetskom haosu bitno koje će se političke stranke formirati za nekoliko godina. Naravno da nije. Kada se članak pomno pročita, cilj je jasan, a to je diskreditacija reisa Kavazovića i Bećirovića. Prethodno je meta bio MVP Elmedin Konaković poslije povratka iz New Yorka i Washingtona gdje je održao 40-tak sastanaka sa svjetskim liderima, a i danas vidim da se nastavlja ogroman pritisak na Konakovića. Prije toga meta RTRS i Dodikovih medija bio je ambasador u UN Zlatko Lagumdžija nakon što je član Predsjedništva Željka Cvijanović dobila brutalan odgovor od generalnog sekretara UN Antonia Guttieresa. Narednih dana pritisak će se nastaviti i možda će biti nesnosljiv.” ukazao je Čolpa.

“Svaki pogrešan potez na relaciji Predsjedništvo BiH, MVP, UN i IZ može imati ogromne, a možda i fatalne posljedice. Rusija kruži po regionu. Treba im još jedno žarište. Dodiku je započeo proces. Mnogo je elemenata da svaka pogrešna odluka može državu odvesti u sunovrat. Za sada vodeći bošnjački političari, uključujući i Islamsku zajednicu igraju veoma mudro.” napisao je.

“Bošnjački političari nisu jedini pred delikatnim političkim izborom koji će usmjeriti budućnost države i naroda za naredne decenije. Naime, u Albaniji živi još veći procenat muslimana nego u našoj zemlji. Tako da su bosanskohercegovački muslimani i albanski skoro u istoj političkoj koži. Razlika je u sigurnosnom aspektu, jer je proruski uticaj veoma izražen u BiH.

I na kraju, da se ne lažemo, uticaj naše države na globalna dešavanja u svijetu je beznačajan, ali je naš odnos prema trenutnoj eskalaciji na Bliskom istoku izuzetno važan za formiranje okvira međunarodnih odnosa za naredne dane, sedmice, godine i decenije. Zato ključni politički akteri odluke moraju donositi hladne glave uvažavajući sigurnosne i ekonomske aspekte!” naveo je Čolpa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare