Novi dan: Dan bijelih traka, ekipa N1 uživo iz Prijedora

Vijesti 30. maj 202315:29 0 komentara
N1

U Novom danu u srijedu, 31.5.2023, gledajte:

31. maj je Dan bijelih traka, koji se obilježava u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini. Među njima je i 102 djece, ubijene od 1992. do 1995. godine, čiji roditelji uporno traže podizanje spomenika, a gradske vlasti odbijaju. Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti u Prijedoru izdale naredbu na lokalnom radiju kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Naša ekipa sutra izvještava uživo iz Prijedora, a gosti “Novog dana” će biti Fikret Bačić, predsjednik Udruženja ubijena djeca Prijedora i Jusuf Arifagić, predsjednik Udruženja logoraša Kozarac.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove zakazao je za 31. maj izricanje drugostepene presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, nekadašnjim zvaničnicima Službe državne bezbjednosti Srbije koji su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH. Uživo iz Haga, izvještava reporterka N1 Ika Ferrer Gotić.

Na sjeveru Kosova i dalje je napeto nakon jučerašnjeg sukoba okupljenih građana i vojnika KFOR-a. Situaciju prati reporter N1 Nenad Božović, a naš gost će biti i Darko Dimitrijević, urednik Radija Goraždevac.

Povodom teške saobraćajne nesreće u Sarajevu, izazvane vožnjom u alkoholisanom stanju i bez vozačke dozvole, u kojoj je na pješačkom prelazu smrtno stradala pješakinja, a dvije su povrijeđene, Vlada KS je na vanrednoj sjednici donijela nove mjere s ciljem što boljih uslova i bezbjednosti u saobraćaju. U Sarajevu je detektovano 16 raskrsnica koje su označene kao problematične i gdje se dogodilo više saobraćajnih nesreća u proteklom periodu. O implementaciji mjera, ali i starim i novim infrastrukturnim projektima, za “Novi dan” govori ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta.

Multimedijalna predstava Call me God, 2. i 3. juna ponovo je na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra. Tekst “Call me God” inspirisan je snajperskim napadima u Washingtonu (takođeR poznatim kao snajperski napadi Beltway) u kojima je, u vremenskom periodu od tri sedmice, ubijeno jedanaest ljudi. Alban Ukaj, jedan od glumaca koji igraju u predstavi, biće naš gost.

Donosimo zanimljivu životnu o priču o mladiću koji je odrastao u malom planinskom mjestu u BiH, i onda odlučio da se sa rancem na leđima, iz Sokoca zaputi u daleki svijet. Ovaj profesionalac sa sertifikatom “Cordon Bleu” prešao je put od konobarisanja u Beogradu pa sve do kuhinja Gordona Remzija i Džejsona Atertona u Londonu. Danas je šef kuhinje u prestižnom restoranu u Dubaiju. Miloš Mirjanić će biti gost “Novog dana”.

S vama je sutra od 8 do 11 sati Ivana Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!