Novi dan: Eskalacija nasilja u porodici

Vijesti 21. maj 202416:35 0 komentara
N1

Mujaga Čičkušić jedan je u nizu psihopata koji su hladnim oružjem usmrtili svoje partnerice, a on je usmrtio i vlastitu djecu što je dodatno šokiralo javnost. Samo u maju ove godine slučaj iz Tuzle je treća eskalacija porodičnog nasilja sa fatalnim ishodima.

U “Novom danu” govore oni koji se bave uzrocima i posljedicama najmračnijih likvidacija unutar četiri zida. S obzirom da je visok procenat femicida i eskalacije nasilja u porodici evidentiran u najmnogoljudnijem kantonu u BiH naši su gosti Esmina Avdibegović, neuropsihijatar, subspecijalista socijalne psihijatrije iz Tuzle, Vedran Alidžanović, tužilac i izabrani glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona koji stupa na dužnost u junu i Adnan Kadribašić je pravnik i stručnjak za ravnopravnost spolova.

Program ambasadora Muslimansko-židovskog rukovodnog vijeća (MJLC) rođen je 2023. godine, sa namjerom da izgradi mrežu mladih evropskih Jevreja i muslimana koji zajedno rade na koordinaciji međureligijskih aktivnosti u gradovima širom Evrope. Okupljanje inspirativnih mladih muslimana i židova koji će podijeliti iskustva o ključnoj ulozi mladih u njegovanju otpornih i kohezivnih zajednica planirano je u Sarajevu 24. maja. Gosti u “Novom danu” su Amina Baghajati, mentorica iz Austrije i Rabin Ruben Suiza, mentor iz Lisabona.

Hanna Dujmović je akademska umjetnica mlađe generacije koja se posljedih nekoliko godina ističe na kulturnoj sceni svojim kontinuiranim stvaralaštvom.U sarajevskoj Vijećnici, u četvrtak u 19 sati, svečano će biti otvorena njena izložba koju najavljuje u “Novom danu”.

Stonoteniski savez Bosne i Hercegovine (STSBiH) od 15. do 19. maja bio je sjajan domaćin posljednjeg ciklusa evropskih kvalifikacija za Olimpijske igre, koje se ove godine održavaju u Parizu. Naši su gosti Amela Mujezinović, generalna sekretarka STSBiH i direkorica turnira i Anes Alić, direktor bh. tima u stonotenisu.

Pratimo i Sportske igre mladih koje su sutra u Posušju.

Sa vama je sutra Sanela Dujković.
“Novi dan” gledajte od 8 do 11 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!