Novi dan: Ko to pri kraju akademske godine zavlači ruku u studentske džepove?

Vijesti 02. jun 202314:49
N1

Ne propustite još jedno izdanje emisije Novi dan.

Mjesec dana od tragedije koja se dogodila u osnovnoj školi Vladilav Ribnikar zakazani novi protesti u Beogradu. Sutra u 18h ispred Skupštine Srbije biće postavljena bina gdje će se obratiti žrtve nasilja i javne ličnosti. Okupljeni će napraviti prsten oko Predsjedništva Srbije i ostaviti predsjedniku poruke. Uoči protesta izvještavamo iz Beograda.

“Moje kolege i ja smo na početku ove akademske godine bili oslobođeni plaćanja školarine od 6 000 KM jer smo imali odlične prosjeke u prethodnoj. Sada nam kažu da ne može diplomirati ukoliko ne platimo”, poručila je Selma Viteškić, studentica Medicinskog fakulteta u Sarajevu na svom fb profilu i još jednom u fokus stavila obrazovni sistem i odluke koje donosi Senat Univerziteta.

Ko to i sa kojim pravom, pri kraju akademske godine zavlači ruku u studentske džepove i traži ponovnu uplatu školarina pitaju se iz studentskog parlamenta. Ovo je naša tema jutros…razgovaram sa Selmom Viteškić sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu i Kanitom Zaimović – studenticom Stomatologije UNSA.

Gotovinom ili karticom – kako vi radije plaćate? Koliko puta vam se sedmično desi da vam konobar ili trgovac kaže da ne može ili neće da primi karticu? Ili da je karticom moguće platiti samo ako se radi o iznosu većem od 15KM? Trendovi u svijetu idu u smjeru izbacivanja gotovine iz upotrebe. U BIH još uvijek to nije slučaj. Zašto je kod nas novac još uvijek u modi? Kada ćemo u korak sa svijetom za Novi dan govori Orhan Gazibegović – stručnjak za digitalno plaćanje.

Jeste li nekada razmišljali o očuvanju okoline kroz prizmu građanske i vjerske dužnosti? Slušamo li i čujemo li šta nam priroda poručuje? Odakle potiče ljudska potreba da brine o okolišu i zašto je s druge strane čovjek svim silama pokušava razoriti? – o ekološkoj svijesti i savjesti za Novi dan jutros govore Svjetlana Nedimović – članica Udruženja “Eko akcija” i glavna odgovorna urednica portala “Riječ i djelo”, Amina Odobašić – islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici i Zdravko Kujundžija – Centar za mirovno obrazovanje.

Minela Jašar – Opardija je sa vama od 09-11h.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad