Novi dan: Zakon o kontroli pušenja, šta smo dobili?

Vijesti 25. maj 202314:15

Na Vučićev miting u Beograd stiže se preko granice autobusima i pješice. Svoje prisustvo su najavili mnogobrojni političari iz RS. Iako i u RS postoji politička podjela na vlast i opoziciju, izgleda da će svi doći na miting predsjednik Srbije najavljen za sutra uveče. Donosimo detalje.

Na dva dana, u poziciji onih koji sjede u parlamentarnim klupama, biće mladi. No ne i u poziciji onih koji donose odluke. No, da se pitaju, šta bi bili njihovi prioriteti? Bez kojih odluka ne bi izašli iz Parlamenta BIH? 50 mladih iz svih krajeva BIH u saradnji sa NATO-om promišljaju o temi “Mladi, mir i sigurnost.” Dio ekipe sutra u Novom danu.

Za dva dana na snagu će stupiti Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. Iako je zakon na snagu stupio prošle godine i dalje je mnogo nejasnoća u vezi sa primjenom zakona. Gdje će se moći pušiti, a gdje ne, da li će se moći pušiti elektronske cigarete ili ne, koji prostori će biti određeni za pušače? Jesmo li dobili zakon kao u evropskim zemljama ili nešto nalik tome za Novi dan govore Samir Ibišević – predsjednik Udruženja „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua“ i zagovornik kontrole upotrebe duhana, dr. Aida Ramić Čatak – koordinatorica za kontrolu duhana iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH i predstavnici Ministarstva zdravlja FBIH.

Njemačka vlada je postigla dogovor o novom zakonu o državljanstvu. S jedne strane zakon olakšava proces naturalizacije, s druge dodjela će u nekim slučajevima biti potpuno isključena. Detalje donosi Mehmed Smajić – novinar DW.

Pobjedom u gradskom derbiju, Odbojkaški klub invalida „Fantomi“ odbranili su titulu prvaka BiH u sjedećoj odbojci. Prvaci Bosne i Hercegovine ove godine osvojili su i zlato u Kupu šampiona, koje se igralo u njemačkom gradu Dresdenu. Ovo je šesta titula prvaka Evrope za OKI Fantome, a sutra govorimo o njihovim uspjesima. Mirzet Duran i Mirsad Mirojević su gosti Novog dana.

Minela Jašar – Opardija sa vama je od 08-11h.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad