Numanović: Njemačka radi na deinstaliranju Inzka, i nije sama

Vijesti 30. dec 202017:27 > 17:28 4 komentara
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon što je njemački dnevni list TAZ "Die Tageszeitung" jučer objavio da bi bivši njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt trebao zamijeniti Valentina Inzka, na čelu OHR-a, tražili smo komentar urednika portala Politički.ba , ali i vrsnog spoljno-političkog analitičara Seada Numanovića.

“TAZ je medij blizak ljevici, posebno Zelenima. Erich Ratfelder je poznat i uvaženi novinar, kojem se treba vjerovati. Tekst je sigurno nastao kao reakcija na medijske najave, ali ima i poruku”, izjavio je za N1 Numanović .

Numanović smatra da je previše nepoznanica u priči o promjenama na čelu OHR-a . Dodaje da su promjene neophodne, da se okolnosti bitno mijenjaju na globalnoj sceni, posebno dolaskom Joea Bidena na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

“On je djelima već pokazao da će se baviti Bosnom i Hercegovinom i Balkanom. Istakao je i da mu je plan da to radi zajedno sa Evropskom unijom. Ali sigurno je da do proljeća, u najboljem slučaju, nećemo znati ništa konkretnije, iako od oktobra ove godine Njemačka radi na deinstaliranju Valentina Inzka i instaliranju svog kandidata”, ističe Numanović.

On smatra da je sve „veliki projekat „ ali i to da je Schmidt „kompromitovan sa svom ovom kampanjom, a niti je naročito kvalifikovan za posao, koji bi – u novim okolnostima- trebao obavljati.“

“Sve je na predugom štapu. Ključni akter se tek treba izjasniti – a to su Amerikanci. Opcija je puno. Može se postići saglasnost, da se iskoristi taj navodni ‘deal’ s Rusima, a nakon skandala koji je Dodik napravio s ikonom mogu Rusi potegnuti ručnu. Kako god, mi smo tek moneta za potkusurivanje, a međunarodna zajednica ima cijeli niz instrumenata kojima se može baviti permanentnom bh. krizom. Jedna od opcija je OHR , druge su – Delegacija EU zajedno sa američkom ambasadom. Biden može imenovati i svog specijalnog izaslanika , može ‘naoružati’ Matthewa Palmera, može trenutnog ambasadora. Kako god, BiH se polako, ali sigurno penje na listi prioriteta Zapada”, zaključio je za N1, Sead Numanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare