“Odustanite od vraćanja nadležnosti, pa razmišljajte o kandidatskom statusu”

Vijesti 20. jun 202219:57 1 komentar

Evropska inicijativa i diplomatska ofanziva, čini se, ne prestaju na BiH. Danas u fokusu i Banjaluka. Šef Delegacije Evropske unije Johann Sattler, u dvodnevnom je posjetu tom gradu. Entitetskim vlastima imali što poručiti i zastupnici Evropskog parlamenta i njemačkog Bundestaga. Nedvosmisleno: Odustanite od politike vraćanja nadležnosti, pa razmišljajte o kandidatskom statusu zemlje.

“Posjetiću Republiku Srpsku, u kojoj lider Dodik koketira sa Putinom, raspiruje etničke sukobe i prijeti podjelama. Za ohrabrenje manje glasnih, ali pozitivnih snaga”, tvitnula je holandska parlamentarka Tineke Strik uoči dolaska u Banjaluku. Danas jasno istakla: osudite rusku agresiju, ukinite zakone o vraćanju nadležnosti.

“I dok su ti zakoni važeći, BiH ne može dobiti kandidatski status. Ovakvim zakonima se razara BIH, država na putu ka EU integracijama”, kazala je.

Uklonite prepreke na evropskom putu, smanjite nacionalističku politiku, obuzdajte podjele, jasni su bili članovi EU delegacije. Uz Strik, u delegaciji su bili i izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Viola von Cramon, te Boris Mijatović iz Bundestaga. Iz SNSD-a im odgovaraju da su sve radili po slovu Dejtona, te da stav u vezi Rusije ostaje neutralan.

“Sve ono što smo mi uradili 10.12. je u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Mi smo ponovo pozvali naše prijatelje da razgovaramo o dejtonskoj BiH i da nemamo miješanja stranog faktora na stranu bilo kog od tri konstitutivna naroda”, kazao je Denis Šulić, potpredsjednik NSRS (SNSD).

Gosti iz Unije podsjećaju bh. građane da su skoro izbori, a političare da biraju ekonomiju i razvoj. Opozicija zbog licemjerstva kritikuje i Evropu i vladajuće.

“Licemjerno se obavezati na ispunjenje zakona evropskih i 14 prioriteta najkasnije 6 mjeseci posle izbora, zašto čekati. Tri zakona, zakon o javnim nabavkama, zakon o sukobu interesa, zakon o VSTS su prošli u PD PS BIH, zapelo je u Domu naroda, zašto čekati da se to radi posle izbora, ajmo to implementirati odmah”, kazao je Branislav Borenović (PDP).

Odmah je trebala Evropa reagovati i spriječiti skladištenje nulearnog otpada na Trgovskoj Gori, zamjerili su i Zelenima domaćini što ovu temu ne pominju na instancama EU, ni bilo gdje. Europarlamentarci su se ipak simbolično, u duhu svojih vrijednosti, biciklima provozali Banjalukom, a društvo im je pravio gradonačelnik Draško Stanivuković. Prošli su i pored zgrade entitetske Vlade. Dekor zastava Evropske unije, ali i trobojke Republike Srpske, slika su koju je zatekao i šef Delegacije EU Johann Sattler. Crvenim tepihom na VIP ulaz stigao je na sastanak s premijerom Radovanom Viškovićem, naknadno i sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović. Obostrana privrženost EU putu naglašena je, uz isticanje potrebe bržeg usvajanja definisane legislative.

Povezani kroz dobro, poruka je koju je na Trgu Krajine prenio šef Delegacije EU. Johann Sattler posjetio je izlagače, firme, koje su u okviru EU4business projekta dobili pomoć EU. Sve se dešava na Malom sajmu velikih mogućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare