Općinski sud prebacuje odgovornost MUP-u KS za privremeno oduzimanje vozila

Vijesti 29. maj 202316:46 1 komentar
Općinski sud u Sarajevu
Općinski sud u Sarajevu (BIRN BiH)

Povodom izjava koje je dao ministar MUP-a Kantona Sarajevo, a iz kojih proizilazi da Općinski sud u Sarajevu „koči“ privremeno oduzimanje vozila i na taj način onemogućava oduzimanje vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, Općinski sud u Sarajevu radi objektivnog informisanja javnosti izdaje sljedeće saopćenje:

Sudije Prekršajnog odjeljenja ovog suda su još od 2017. godine postupajući po zahtjevima MUP-a KS donosile naredbe o privremenom oduzimanju vozila. Protiv tih naredbi suda žalbe su izjavljivala lica od kojih su putnička motorna vozila oduzimana. U postupku po izjavljenim žalbama, sudije drugostepenog suda su zauzimale stav da policijski organ ima zakonsko ovlaštenje da izrekne zaštitnu mjeru „Privremeno oduzimanje predmeta“ kada je to neophodno radi zaštite javne sigurnosti (član 22. Zakona o policijskim službenicima KS), uključujući i motorno vozilo.

Posljedično tome, drugostepeni sud je ovom sudu ukinuo sedam odluka u kojima je bila izdata naredba za privremeno oduzimanje predmeta, a uz obrazloženje da se privremena mjera oduzimanja predmeta ne može tražiti zahtjevom ovlaštenog organa prema sudu u prekršajnom postupku jer sudija u prekršajnom postupku nije ovlašten za izdavanje takve naredbe. Na temelju iznesenog, MUP KS je u mogućnosti da na osnovu člana 22. Zakona o policijskim službenicima KS izriče zaštitnu mjeru „Privremeno oduzimanje predmeta“.

Napominjemo i da je Općinski sud u Sarajevu u periodu od 01.01. do 30.04.2023. godine naplatio 298.314,00 KM po osnovu izrečenih kazni shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica na jučerašnjem obraćanju javnost nakon vanredne sjednice Vlade ovog kantona zbog tragične smrti Azre Spahić dotakao se oduzimanja vozila.

“Mi smo u MUP-u formirali jednu grupu sa stručnjacima i kreirali smo smjernice za poboljšanje sigurnosti. Jedna od tih smjernica nije se mogla provesti zbog nemogućnosti oduzimanja vozila. To je mjera koju kontinuirano tražimo. Mislim da je to problem jer smo imali 188 zahtjeva za oduzimanje vozila”, rekao je Katica.

Katica: Ako ste pijani u parku kazna je do 500 KM, a u vozilu samo 50

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare