Ovo su očekivanja Srebreničana uoči Generalne skupštine: “Nismo ni svjesni šta nam donosi rezolucija”

Vijesti 23. maj 202414:47 0 komentara
N1

Ekipe N1 danas borave u Srebrenici gdje će pratiti sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na čijem je dnevnom redu danas Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Mještani pred kamerama na ovu temu ne govore lako, a mišljenja su im podijeljena.

“Očekujem da takav stav UN-a i zemalja koje žele da naprave probleme u Bosni i Hercegovini neće dovesti do suživota u BiH, jer zapadu je uvijek u interesu bilo da napravi probleme svugdje u svijetu”, rekao nam je predsjednik Udruženja ‘Istočna alternativa RS’, kojeg smo susreli na ulicama Srebrenice.

“To je samo, najjednostavnije rečeno, potvrda Međunarodnog krivičnog suda, za ono što je urađeno, za ono što je bilo”, ističe naš drugi sagovornik.

“Mene politika nimalo ne interesuje”, dobacili su neki.

Razgovarali smo i sa povratnicima.

“Kao neko ko je preživio Srebrenicu, kao neko ko se vratio sa ženom i djecom, živim i radim tu…realno, mi, običan narod nismo svjesni šta nam donosi ta rezolucija. Ono što je nama potrebno ovdje je da profunkcioniše pravna država. Stranci trebaju da nam pomognu, oni to mogu, mi da smo mogli riješili bi. Mi ne očekujemo ništa spektakularno, ovdje će se život nastaviti, a odlaze i Bošnjaci i Srbi. Osuđeni smo jedni na druge. Taman kad bi otišli i u Tanzaniju, našli bismo jedni druge. To moramo da shvatimo što prije i zasučemo rukave da uredimo ovu državu. I danas je sasvim normalan radni dan, biće i sutra”, naglasio je povratnik Muhizin Omerović.

Pitanja o očekivanjima postavili smo i Sarajlijama. Njihovi odgovori su u videu ispod.

Specijalnu emisiju N1, kao i prenos zasjedanja Generalne skupštine UN u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici možete pratiti OVDJE.

Sve informacije na portalu pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!