Perspektive sigurnosti: Studenti iz tri grada o “NATO integracijama BiH”

Vijesti 31. maj 202116:28 2 komentara
N1

Koji je idealan sigurnosni okvir za Bosnu i Hercegovinu, pitali smo studente iz tri bosanskohercegovačka grada – Mostara, Banjaluke i Sarajeva. Njihovi odgovori bit će emitovani u programu N1 televizije u specijalnoj emisiji “Perspektive sigurnosti” večeras od 20 sati.

Student iz Mostara i predsjednik HSPF-a Mario Mikulić, rekao je kako smatra da je najbolji sigurnosni okvir za BiH NATO savez, budući da je to vodeći vojno-politički savez u svijetu, za koji se Bosna i Hercegovina opredijelila 2006. godine priključenjem Partnerstvu za mir.

Benefiti su brojni, od onih najočitijih na vojno-sigurnosnom, odnosno obrambenom planu, do onih ekonomske, pravne, političke prirode. Proces pristupanja NATO savezu znatno doprinosi demokratizaciji države i društva u cjelini, zato što postoji poseban segment koji se fokusira na transparentnost i efikasno upravljanje vojnim resursima”, rekao je predsjednik HSPF-a, poručivši da nažalost, BiH do današnjeg dana nije punopravna članica NATO saveza, a glavni razlog je – smatra Mikulić – političke prirode, odnosno jer unutar BiH ne postoji konsenzus tri strane o pristupanju ovom savezu.

Prema mišljenju međunarodnog sekretara Unije studenata Republike Srpske, studenta iz Banjaluke Nikole Vidovića, NATO integrcije ogromno su pitanje za svaku zemlju, pa tako i za Bosnu i hercegovinu.

A pošto je to tako birno pitanje smatram da je potrebno postići puni društveni konsenzus jer tako nešto osjetljivo i bitno ne bi trebalo da se radi preko noći ni na silu. Znamo gdje živimo, ovdje je teško postići bilo kakav konsezus, pogotovo oko ovakvih pitanja”, rekao je Vidović dodavši da misli da je za BiH mnogo realnije da slijedi švicarski model koji podrazumijeva jaku saradnju sa NATO-om, ali kaže kako treba da postoji određeni dio neutralnosti koji omogućavavođenje mudre diplomatije koja neće stvarati neprijatelje.

Mislim da je mudra diplomatija ključ. Činjenica je i da su u Republici Srpskoj još svježe rane iz prethodnog perioda, gdje mislim na bombardovanje. Stanovništvo je još jako osjetljivo, tako da ne mislim da je trenutno moguće reći da je ulazak u NATO skor jer bi to značilo ogromnu promjenu javnog mnijenja”, zaključio je Nikola Vidović.

Student na Odsjeku zamiroovne i sigurnosne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Hadis Katića rekao je za N1 da je mišljenja kako u okolnostima u kojima se Bosna i Hercegovina danas nalazi, najbolji sigurnosni koncept za BiH – NATO integracije i članstvo u NATO savezu.

“Samim tim što smo okruženi članicama NATO saveza, ne ostavlja nam se druga alternativa već da težimo tome da budemo zamlja članica NATO-a. Smatram da bi ove intergacije unijele mir u BiH. Historijske činjenice govore da NATO članice nikad između sebe nisu vodile oružabe sukobe, niti da je na jednu od članica saveza izvršena vojna agresija. Imamo i ekonomske benefite koje pruža NATO članstvo”, rekao je Katica kazavši da na primjeru Crne Gore vidimo kako je nakon pristupa NATO savezu povećan broj stranih investitora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare