Peticiju protiv filma o Republici Srpskoj potpisalo više od 15.000 ljudi

Vijesti 13. okt 202210:37 2 komentara
Screenshot

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pokrenulo je peticiju kojom se nastoji hitno zaustaviti prikazivanje filma "Republika Srpska - Borba za slobodu" reditelja Borisa Malagurskog. Do sada je prikupljeno 15.068 potpisa, međutim, taj broj se iz sekunde u sekundu mijenja i raste.

Naime, projekcija ovog filma je najavljena u nekoliko evropskih gradova, a na to su mnogi odmah reagovali. Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” su osudile prikazivanje filma, dok mu se protive i porodice žrtava rata i preživjele žrtve rata u Bosni i Hercegovini. Posebno im je zasmetalo i to što su neke scene iz filma snimane i u Srebrenici.

Istog mišljenja su i iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

“Planirana projekcija filma je ogromna greška jer film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini. Trailer filma, koji je objavljen u javnosti, veliča osnivanje entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992-1995 kao borbu protiv ‘ropstva’ i ‘borbu za slobodu’. Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije”, naveli su iz Instituta.

Majke Srebrenice traže zabranu filma Borisa Malagurskog “RS: Borba za slobodu”

Projekcija filma, prema ranijim najavama, trebala je biti održana u Lucernu, Sankt Ghalenu, Cirihu, Usteru, Balinconai, Lozani, Bernu, Ofenbachu, Dortmundu, Dieseldorfu, Minchenu, Roterdamu, Antverpenu, Briselu, Luksemburgu, Salsbourgu, Linzu, Beču, Grazu, Klagenfurthu, Filahlu, Ljubljani, Vinzenzi, Kopenhagenu, Malmeu, Halmstadtu, Helsingborgu, Stockholmu, Geteborgu, a onda i nekoliko gradova Srbije.

Iz IGK-a su podsjetili da su nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma usvojili rezolucije kojima se priznaje genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida.

“Ako se film ‘Republika Srpska: Borba za slobodu’ bude prikazivao u navedenim državama to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenata. Imajući u vidu da film Borisa Malagurskog revidira bolnu bosanskohercegovačku historiju 1992-1995, imajući u vidu da film ponižava žrtve i međunarodne sudove pravdanjem genocidnih zločina ‘Borbom za slobodu’, pozivamo sve prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka i pravde za žrtve tih največih zločina poslije Holokausta u Evropi na potpisivanje peticije za hitno zaustavljanje promocija anticivilizacijskog filma”, dodali su.

Podsjetili su da je pravosnažnom presudom od 26. februara 2007. godine Internacionalni sud pravde u Hagu sudskom formulacijom da su vojska i policija entiteta Republika Srpska osmislile i izvršile genocid u Srebrenici otvorio legitimnu i legalnu mogućnost potpunog pravnog osporavanja entiteta.

“Putem ove peticije, a u ime žrtve agresije i genocida, kao glas 100.000 ubijenih tokom agresije i genocida, kao glas preko 50.000 logoraša, preko 25.000 silovanih žena, preko 15.000 ubijene djece i preko 2000 masovnih, tercijalnih, sekundarnih i drugih grobnica, kao glas preko 50.000 ranjenih i invalidnih osoba tražimo potpunu zabranu promocija navedenog filma”, zaključili su na kraju.

Svi koji žele, peticiju mogu potpisati na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare