Pettigrew pozvao Steinmeiera da preispita odluku o odlikovanju negatora genocida

Vijesti 03. nov 202115:52 1 komentar
David Pettigrew
David Pettigrew (N1)

Nakon informacije da će predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier odlikovati specijalnim nacionalnim ordenom historičara Gideona Greifa, poznatog po negiranju genocida u Srebrenici, reakcijama se pridružio i David Pettigrew, profesor filozofije na američkom univerzitetu Southern Connecticut State University, tražeći od njemačkog predsjednika da preispita tu odluku.

U otvorenom pismu kojeg je uputio Steinmeieru, Pettigrew je naglasio kako planirana nagrada dolazi u trenutku kada član Predsjedništva BiH iz reda sprskog naroda svakodnevno koristi poricanje genocida i govor mržnje kako bi destabilizirao BiH i regiju.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Obraćam Vam se kako bih izrazio duboku zabrinutost zbog najavljenog plana da nagradite gospodina Gideona Greifa Ordenom za posebne zasluge Federalne Republike Njemačke. Uz dužno poštovanje, zamolio bih Vas da preispitate ovu namjeru.

Kako sam razumio iz Vaše službene web stranice, nagrada odaje priznanje “naporima za poticanje mirne interakcije i međusobne tolerancije između različitih religija i kultura”, između ostalih postignuća. Ipak, za izvještaj gospodina Greifa o genocidu u Srebrenici pokazalo se da je djelilački, jer negira genocid u Srebrenici koji ste obilježavali kada ste bili ministar vanjskih poslova.

Zaista, s negiranjem genocida u Srebrenici od strane njegove komisije, gospodin Greif proturiječi amandmanima na Krivični zakon Bosne i Hercegovine Visokog predstavnika Valentina Inzka, koji zabranjuju negiranje genocida u Srebrenici (i drugih ratnih zločina) kao i veličanje presuđenih ratnih zločinaca. Štaviše, amandmani na Krivični zakon BiH su u biti zasnovani na Okvirnoj odluci EU kojom se navodi da će “države članice…osigurati” da je “javno odobravanje, poricanje ili grubo banaliziranje zločina genocida kažnjivo”. Okvirna odluka EU sama je potaknula iznimno važnu tradiciju zakona protiv poricanja holokausta koja je razvijena u Njemačkoj i Austriji.

Ono što zakoni protiv negiranja genocida imaju zajedničko jeste to da negiranje genocida promatraju kao govor mržnje koji minimizira i banalizira stradanje ciljanih žrtava, čime ih čini ranjivima na ponavljanje zločina. Poricanje je, dakle, oblik poticanja na buduće nasilje protiv grupe koja je bila meta.

Zvjerstva koja su u Srebrenici počinile snage bh. Srba 1995. godine Međunarodni krivični tribunal i Međunarodni sud pravde ocijenili su genocidom. Radovan Karadžić i Ratko Mladić obojica su proglašeni krivima za genocid za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine i osuđeni su na doživotni zatvor.

Ne treba nam promaknuti to da su rad gospodina Greifa na genocidu u Srebrenici naručile vlasti Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini čiji su osnivači svi redom osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge ratne zločine. Komisija gospodina Greifa bio je samo jedan od napora Republike Srpske da revidira historiju, negira genocid i koristi poricanje kao poticanje na daljnje nasilje. Zapravo, komisija gospodina Greifa besramno povlađuje najgoru vrstu islamofobije, eliminira bogatu multikulturalnu povijest BiH i isključuju mogućnost “mirne interakcije i međusobne tolerancije između različitih religija i kultura”.

Vaša ekselencijo, ratni zločinci među bosanskim Srbima – uključujući i one koji su osuđeni za genocid u Srebrenici – veličaju se u Republici Srpskoj na načine koji bi bili potpuno neprihvatljivi u njemačkom društvu. Vaša planirana nagrada dolazi u trenutku kada član Predsjedništva, bh. Srbin svakodnevno koristi poricanje genocida i govor mržnje kako bi destabilizirao BiH i regiju.

U povodu 19. obilježavanja genocida u Srebrenici, kada ste bili njemački ministar vanjskih poslova, na tako plemenit način ste podijelili sjećanje na žrtve i odlučno odbacili svaki pokušaj revidiranja historije ili poricanja istine. Zbog toga, Vaša ekselencijo, s poštovanjem tražim da preispitate svoj plan da legitimizirate negiranje genocida u Srebrenici gospodina Gideona Greifa time što ćete mu odati jednu od najvećih počasti u vašoj naciji. Takav čin priznanja bio bi okrutna uvreda za žrtve i one koji su preživjeli genocid i kršenje ljudskog prava na istinu.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare