Počitelj – ni 20 posto od onoga što je nekada bilo

Vijesti 26. jul 202118:38 0 komentara

Turistička sezona u punom je jeku, posebno na jugu zemlje. Jedna od destinacija koju turisti ne zaobilaze je Počitelj, impresivni srednjovjekovni gradić u dolini Neretve koji datira iz 15. vijeka. Procjene su da godišnje ovo mjesto posjeti približno 100.000 turista, no sada je stanje dosta drugačije. Turistički radnici kažu nema ni 20 posto od nekadašnjeg broja gostiju.

Šalove, rukotovorine, različite komade odjeće Hajrija Dizdar izložila je ispred svog doma u staroj jezgri Počitelja. Turista kaže ima, ali ni približno kao nekad. Sve to odrazilo se na zaradu, koja je kako tvrdi jako loša.

“Ja lično ni dvije marke ne mogu za tri dana da zaradim”, rekla nam je.

Nešto bolju zaradu bilježi Hidajeta. Kaže – ko hoće taj može pristojno zaraditi, bitno je uložiti trud i vrijeme, ali uvjeriti turiste u kvalitetu proizvoda.

“Da bi zaradio čovjek treba da bude ovdje, sa turistima treba da znate, da im lijepo objasnite cijenu. I vjerujte ima ih iz svih krajeva svijeta, Italija Španija, Amerika, regiju da ne spominjem svaki dan su mi ovdje prisutni. Primijetila sam povećan broj gostiju iz Srbije”, izjavila je Hidajeta Kapetanović.

Mami prolaznike oduvijek

Svojom ljepotom ovo mjesto oduvijek je mamilo prolaznike, no turizam se uglavnom svodi na dnevne posjete s obzirom da u samom mjestu nema smještajnih kapaciteta za duži boravak. A kao nedostatak turisti navode nedovoljno sadržaja i ulaganja u staru gradsku jezgru.

“Ovo mjesto je jako slatko, i zamišljam kako je ovdje bilo godinama unazad. Šteta pa se ne ulaže više, primijetila sam da bi se moglo i na čistoći poraditi”, rekla je turistkinja iz Belgije.

“Drugi put sam ovdje, mnogo je lijepo, posebno mi se dopada džamija i stara tvrđava. Šetam i okolo, priroda je jako impresivna”, rekao je turista iz Poljske.

“Prvi put sam ovdje, i zaista sam oduševljena. Mjesto je mirno i tako inspirativno. Žene koje se bave prodajom jako su ljubazne”, kazala je turistkinja iz Poljske.

Ono što im je posebno zanimljivo jeste to što ovaj historijski spomenik i danas nastanjuju ljudi, koji uglavnom žive od turizma i prodaje domaćih proizvoda. S obzirom na to da je smješten uz magistralnu cestu, prodaja voća i povrća na uličnim štandovima je neizostavna.

“Nije jedna petina kao što je prije bilo, ali opet dobro je hvala Bogu može se živjeti”, rekao je prodavač Edin Merdan.

Počitelj ima potencijala, ali ne i volje da se iskoristi

Osim u živopisnim kućama, tvrđavi, kulama, ostacima građevina starih preko 400 godina svi oni koji dođu u Počitelj mogu uživati u ljuljanju na velikoj ljuljački, a potom se i provozati na splavu s kojeg se pruža prelijep pogled na prirodu, ali i na sam Počitelj.

Potencijala ima, ali ne i volje da se on iskoristi kažu iz Turističkog društva Počitelj.

“Nema sad ni dvadeset posto u odnosu na vrijeme prije, mi smo imali 10-12 autobusa dnevno, sad nema jedan autobus dnevno, ljudi dolaze porodično, nije zadovoljavajuće ali šta je tu je”, izjavila je Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj.

Uz malo više promocije, ali i ulaganja od strane države, tvrdi Jadranka, Počitelj bi mogao postati destinacija vrijedna pažnje. Ipak vjeruje u bolje dane i u to da ovo kulturno-historijsko blago neće ostati zaboravljeno i zapostavljeno od svih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!