Pojačana kontrola na ulasku u Hrvatsku: Ovo su pravila za cigarete, hranu, pića

Šta treba da znate kada putujete u Hrvatsku? Šta čini vaš lični prtljag? Hrana, životinje, piće, cigarete, alkohol, lijekovi, novac – šta i u kojim količinama možete iz BiH unijeti u Hrvatsku? Krenite spremni na put, a mi vam donosimo odgovore na sva spomenuta pitanja. Savjete za putnike u razgovoru za N1 podijelio je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Pravila mnogih zemalja u susjedstvu su usklađena sa registrativom Evropske unije, stoga je važno voditi računa da se nešto ne nosi preko granice van propisa, kaže Kovačević ovog jutra.

Od prvog jula 2013. Hrvatska je članica Evropske unije što podrazumijeva da za nju vrijede pravila koja vrijede u ostatku EU, a to jeste da svaki putnik može svoj lični prtljag unijeti u državu. To su stvari neophodne za putovanje koje će putnik koristiti tokom putovanja: odjeća, obuća, higijenski preparati i to u količini koja je dovoljna za to putovanje. Važno je da se ne nosi količina za koju se može slutiti da je komercijalnog karaktera.

Svaki putnik ima pravo na 300 eura vrijednosti stvari za koje je oslobođen pri ulasku u Hrvatsku. Međutim, veću količinu nečega ne može unijeti, ističe Kovačević. Bitno je naglasiti da mlađi od 15 godina imaju pravo unijeti robu u vrijednost od 150 eura.

Unos akciznih proizvoda

Izuzetno je bitno naglasiti da kada su u pitanju akcizni proizvodi: putnici koji su mlađi od 17 godina ne mogu nositi akcizne proizvode.

Hrvatska je promijenila neka pravila: u vazdušnom saobraćaju se može prenijeti jedna šteka cigareta – 200 cigareta, dok u putničkom je smanjeno na 40 cigareta, što znači da se po punoljetnom putniku mogu prenijeti dvije kutije. Dozvoljeno je unijeti 50 grama duhana za pušenje. Carinska služba kontroliše duhan i duhanske prerađevine stoga je važno pratiti ova pravila.

Što se tiče prenosa alkoholnih pića preko granice, može se posjedovati dvije litre alkoholna pića sa postotkom manjim od 22%, a ako je u pitanju žestoko piće onda se može unijeti jedan litar. Po svakom licu mogu se unijeti 4 litre vina, odnosno 16 litara piva.

Unos hrane

Od početka 2023. od kada je Hrvatska članica Schengen zone, pojačana je kontrola unosa robe.

Nije dozovoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemlja u koje spada i BiH. “Kao što su i nama Srbija i Crna Gora“, kaže Kovačević.

Ono što je dozvoljeno unijeti i neće stvarati problem jeste ona roba za koju se može zaključiti da će to putnik “pojesti” u toku puta, ali za neke količine koje bi mogle ostati “do sutra” može postojati veća kontrola.

Lijekovi

Svakako je dozvoljeno unijeti malu količinu lijekova poput onih za glavobolju, zubobolju ili prehladu.

Kada je u pitanju unos određenih lijekova, građani moraju imati određenu medicinsku dokumentaciju: nalaz ljekara da moraju tu vrstu lijeka koristiti. Ne može se prenijeti ogromna količina lijekova, već onoliko koliko je dovoljno za putovanje.

Lijekovi koji imaju psihotropnu tvar ne mogu se bez medicinske dokumentacije unijeti i bez adekvatnog nalaza, putnici mogu imati probleme na granici. Nije dozvoljeno unijeti veću količinu od one za 5 dana.

Novac

Što se tiče novca, nije potrebno da prijavi ukoliko putnik sa sobom ima novac do 10.000 eura, sve ono što iznosi 10.000 i više – dužnost je prijaviti carinskoj službi. Može se raditi o carinskom prekršaju te se može oduzeti novac pokretanjem procedure.

Ljubimci

Ljubimci su dozvoljeni na putovanju, a važno je da imaju sa sobom dokumentaciju. “Psi, mačke, hrčci bi trebali mati mikročipove”, ističe Kovačević.

Važno je naglasiti da se ne može na sve granične prelaze ići sa ljubimcima. Stoga prije putovanja istražite na koju rutu da se uputite. Ako je više ljubimaca u jednom autu, pet ili više, onda je neophodno da se uradi veterinarski pregled na graničnom prelazu.

Kazna

Kazne su propisi Evropske unije i nisu male. Neprijavljena roba carinskoj službi može donijeti kazne od 500 KM do više od 10.000 KM, a ovisi isključivo o količini robe na osnovu koje se izračuna kazna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare