Posjeta albanskog predsjednika BiH: “Uprkos političkim razlikama, zajedničko regionalno djelovanje od presudnog značaja za evropski put”

Vijesti 22. okt 202420:04 0 komentara
F.Z./N1

Unaprijeđenje bilateralnih odnosa, s akcentom na produbljivanje ekonomske saradnje, u fokusu su razgovora između predstavnika bh. vlasti i predsjednika Albanije, Bajrama Begaja, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti našoj državi. Osim ranije najavljenog otvaranja ambasada dvije države, razmatra se i mogućnost uvođenja direktne aviolinije na relaciji Sarajevo-Tirana, što bi, dodatno, osnažilo odnose ove dvije države.

Svečanim počastima započela je dvodnevna službena posjeta albanskog predsjednika, Barjama Begaja, Bosni i Hercegovini. Ovu posjetu bh. zvaničnici okarakterisali su prijateljskom. Otvorenih pitanja između BiH i Albanije nema, ali ima mjesta produbljivanju kako bilateralnih, tako i regionalnih odnosa, ocjenjuju. U tom pravcu posebno je važna najava u vezi s ponovnim otvaranjem ambasada dvije države.

“Naše zajednice, u našim državama, su glavni most za formiranje i održavanje dobrih odnosa i za pojačavanje tih dobrih odnosa između BiH i Albanije. Veoma sam srećan što je ova posjeta praćena otvaranjem ambasada u Tirani i Sarajevu. Vjerujem da će biti otvorene u isto vrijeme i da će njihovo otvaranje biti koordinisano”, naveo je Bajram Begaj, predsjednik Albanije.

No, nije najavljeno samo to. Jačanje ekonomske saradnje, uz povećanje trgovinske razmjene i povezivanje privrednika BiH i Albanije, polazna je tačka u osnaživanju bilateralnih odnosa.

“Razgovarali smo o tome da damo dodatni podsticaj u kapacitetu kojem možemo, da otvorimo i direktnu avio liniju na relaciji Sarajevo-Tirana. To bi bilo veoma važno za naše države, povezivanje privrednika, za veću razmjenu u svim oblastima”, istakao je Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iako su BiH i Albanija, ali i čitava regija, usmjerene na evropski put, put do članstva je dug, stava je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. A za otklanjanje svih nedosljednosti koje stoje na tom putu, ključno je, upravo, razvijanje regionalnih odnosa.

“Mislim da tu ne treba imati dvostruke standarde i da treba na isti način da posmatramo određene stvari. Naravno, nije nikakva tajna da se mi, u BiH, ne razumijemo ili nemamo mogućnost da definišemo zajednički stav o brojnim pitanjima, ali je važno da s našim prijateljima, susjedima i ljudima dobre volje unapređujemo odnose bez obzira na to”, dodala je Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH.

Međutim, o drugim temama se, po svemu sudeći, iza zatvorenih vrata, govorilo s oprezom, a za neka pitanja teško će se naći kompromis. Pitanje Kosova razdvaja stajalištva političkih predstavnika dva bh. entiteta. Cvijanović je tako, pred kraj svog obraćanja, spočitala svom kolegi Bećiroviću, pominjanje kosovskog premijera kao svog prijatelja. Priliku da to prokomentariše iskoristio je i Komšić.

“Vodeći računa o vrlo krhkim odnosima o našoj regiji, mislim da moramo da biramo riječi. Ja ne želim ovdje da kažem ko bi to mogao da bude moj prijatelj ili najbolji prijatelj u regiji, ali svakako bih to mogla. Mislim da ovdje trebamo posmatrati stvari na način kako možemo zajednički da ih riješimo”, rekla je Cvijanović.

“Pitanje bezviznog režima, odnosno, slobodnog kretanja građana Kosova i BiH je, isključivo, pitanje Kosova i BiH. Nije pristojno da uplićemo Kosovo u priču s predsjednikom druge države, pa čak to bila i Albanija. To ne treba da bude tema naših razgovora, izuzev u kontekstu regionalne saradnje”, mišljenja je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Podsjetio je Komšić i na bh. dijasporu u Albaniji, ističući da u jednoj zajednici BiH ima i počasnog konzula. S druge strane, Albanci koji žive u BiH i imaju bh. državljanstvo su, podvlači, građani Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Albanija je 2017. godine donijela zakon o nacionalnim manjinama, što je posebno važno ako se ima u vidu da u ovoj državi živi između šest i 10 hiljada ljudi iz BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!