Potpredsjednik Ustavnog suda: Inzkov zakon smatra se zakonom BiH

Vijesti 15. jul 202217:11 2 komentara
N1

Potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman izjavio je danas u Brčkom da je Ustavni sud BiH odlučio da će zakon, kojim je NSRS krajem jula prošle godine odlučio da ne primijenjuje odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzko o zabrani negiranja genocida, prestati da važi kada se odluka suda objavi u Službenom glasniku BiH.

Ćeman je naveo da je Inzko postupao kao zakonodavna institucija, zamjenjujući nadležan organ, odnosno Parlamentarnu skupštinu BiH u konkretnom slučaju.

“U tom slučaju, a na osnovu prakse Ustavnog suda, takav zakon se smatra zakonom BiH”, istakao je Ćeman.

Svih devet sudija Ustavnog suda BiH učestvovalo je u glasanju o stavljanju van snage zakona.

Ustavni sud donio je odluku kojom je stavio van snage Zakon o neprimijenjivanju odluke Visokog predstavnika, koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH u dijelu koji govori o sankcijama za negiranje zločina genocida.

Informaciju da je svih devet sudija učestvovalo u glasanju o ovom zakonu, potvrdio je potpredsjednik Ustavnog suda Miodrag Simović, ali nije mogao da kaže kako je ko glasao.

Ustavni sud ima devet sudija, po troje iz tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati) i troje stranih sudija, koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Simović je na današnjoj konferenciji za novinare u Brčkom naveo da će odluka biti objavljena na web stranici Ustavnog suda BiH.

Sudije Ustavnog suda su navele da se 11 odluka tog suda ne sprovodi u praksi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare