Pravda za Davida pisala Schmidtu: “Šta Vi ovdje u stvari radite?”

Vijesti 29. mar 202215:59 > 16:01 1 komentar
N1/Arhiv

Neformalna grupa građana "Pravda za Davida" uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu. Navode niz problema sa kojima se susreće otac stradalog Davida Davor Dragičević i traže pomoć. Kako ističu, posljednji je čas da Schmidt opravda svoje postojanje, jer bi posljedice ovakvog stanja mogle biti katastrofalne.

“Povod našeg obraćanja Vama je posljednji vapaj oca Davora Dragičevića, kojem je kao što ste već upoznati ubijen sin u martu mjesecu 2018. godine. Od ubistva Davida Dragičevića prošle su četiri godine. Pri tome su roditelji, kao i grupa “Pravda za Davida” iscrpili niz zakonskih mogućnosti. O ubistvu Davida Dragičevića upoznat je cijeli svijet, ali i dalje nema nikakvog pomaka u rješavanju slučaja. Danas imamo situaciju gdje je očajni otac u pokušaju da dođe do pravde za ubijenog sina, od ovog nakaradnog sistema, natjeran na očajnički potez da svoje zdravlje, pa tako i život izloži na milost i nemilost korumpiranim nosiocima pravosudnih funkcija, ali i vas iz međunarodnih organizacija koji svojom šutnjom pridonosite i dajete ogromnu podršku tom nakaradnom sistemu”, piše na početku pisma Udruženja građana „Put Pravde“ iz Banjaluke.

Od okončanja rata u BIH, ističu iz ovog Udruženja, “OHR se krije iza floskule da ne može on biti taj koji će od BiH napraviti funkcionalnu državu u kojoj će se poštovati Ustav i vladavina prava”.

“Građane upućujete na to da njihovi birani predstavnici moraju biti ti koji će uraditi potrebne reforme u tom pravcu. Mi Vas u tom slučaju pitamo šta Vi ovdje u stvari radite? Zbog čega postojite?“, pitaju.

Svjedoci su, dalje navode, da decenijama traje bezvlašće i agonija korumpiranog pravosuđa u BiH.

“Pod vašim patronatom provođene su reforme pravosuđa koje osim kozmetičkih nisu donijele nikakve druge rezultate u oblasti vladavine prava. Na takve neuspješne reforme potrošeno je ne samo vrijeme nego su potrošeni i milioni eura naših građana, ali i građana zemalja iz kojih Vi dolazite. Mi ne možemo da shvatimo Vaše dugogodišnje povjerenje u nosioce vlasti koja kroz političku moć kontroliše Tužilaštva i Sudove u BiH, te na odgovorna mjesta postavlja svoje ljude koji nisu u službi vladavine prava već su u službi moćnika, tajkuna i raznih kriminalnih organizacija. Ne možemo da shvatimo niti da prihvatimo mogućnost da su Vaše diplomate toliko naivne da su povjerovali da će ovakva vlast i ovakvo pravosuđe samo od sebe provesti preporuke iz Pribeovog izvještaja. Ogromna većina građana OHR smatra saučesnikom u stvaranju uslova za ovakvo stanje u pravosuđu, i pita se zbog čijih se to interesa tako ponašate. Jer ovo što se dešava u domaćem pravosuđu sigurno nije u interesu građana BiH i njenih entiteta”, ističu iz Udruženja građana „Put Pravde“.

Takođe, ovakvo stanje, navode, nije u interesu Evrope i njenih građana jer na evropskom tlu egzistira država pod kontrolom kriminala, a visoki predstavnik to mirno posmatra.

“Posljednji je čas da opravdate svoje postojanje, jer bi posljedice ovakvog stanja mogle biti katastrofalne. Znamo da se OHR ne može direktno miješati u pojedinačne slučajeve koji se nalaze pred pravosudnim organima, ali u okviru Vašeg mandata, Vi se možete i morate miješati na način da izvršite pritisak na Tužilaštva i Sudove da svoje postupke usklade kako sa domaćim tako i sa evropskim pravosudnim normama. Vi morate izvršiti pritisak na nosioce političkih i pravosudnih funkcija da Pribeov izvještaj ne ostane mrtvo slovo na papiru, nego da bude primijenjen u praksi. Ovo je jedini način da vratite povjerenje građana u instituciju OHR-a koja za mandat između ostalog i ima stvaranje uslova za institucionalno funkcionisanje prava, pravičnosti i poštovanja osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom i Evropskim konvencijama”, zaključuju iz Udruženja građana „Put Pravde“.

N1

Podsjetimo, Davor Dragičević od nedjelje provodi noći u šatoru ispred Tužilaštva BiH kojeg je postavio u znak nezadovoljstva zbog istrage u predmetu njegovog sina Davida.

Kako je rekao, na tom mjestu će da ostane dok se istraga ne pomjeri s mrtve tačke. Dragičević navodi da Tužilaštvo ima dokaze, ali da on nema povjerenje ni u jednu pravosudnu instituciju u državi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare