Pred Parlamentom FBiH inicijativa o problemu plaćanja troškova pravobranilaštva

Vijesti 21. jul 202212:25 0 komentara
Predstavnički dom PFBiH (Fena)

Na sjednici naredne sedmice, 26. i 27. jula 2022. godine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH razmatrat će usvajanje Prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o parničnom postupku, koji će, ukoliko bude usvojen u Parlamentu FBiH, biti prvi odgovor na problem građana koji žele da tuže institucije vlasti, a imaju strah od potencijalnih negativnih posljedica po njihovo imovno stanje.

Naime, trenutni zakonski sistem je postavljen tako da su građani obeshrabreni da ostvare pristup pravdi tužeći javne organe vlasti u situacijama kada smatraju da su povrijeđena njihova prava, jer su, u slučaju da izgube spor nerijetko primorani da plaćaju visoke troškova postupka nastali na strani pravobranilaštava, koji u nekim slučajevima iznose i po nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

Umjesto pravične naknade – žrtve dobile rješenje o plaćanju troškova postupka

U prošlosti, ali i danas, brojni građani su zbog toga odustajali od pokretanja sudskih postupaka protiv institucija vlasti, ili su povlačili tužbe. Adresiranje ovog problema je ponukano situacijom u kojoj su se našle ranjive kategorije ratnih žrtava, prvenstveno logoraša, koji su na ovaj način zahtijevali svoje pravo na odštetu za ratne zločine, a čije su tužbe, primjernom zastarnih rokova, odbijane. Umjesto pravične naknade, ove žrtve su, prvenstveno od Republike Srpske, dobile rješenja koja ih obavezuju na plaćanje troškova postupka. Brojni od njih nisu bili u mogućnosti da te troškove plate, pa su primorani da dižu kredite, traže pozajmnice ili da se obraćaju humanitarnim organizacijama, dok je nekima već oduzeta imovina (ukoliko je imaju) ili su im umanjeni, već svakako, niski prihodi koje ostvaruju penzijama ili invalidninama.

“Iako predložene izmjene i dopune ako budu usvojene neće moći biti retroaktivno primijenjene na ovu kategoriju stanovništva, one će pružiti zaštitu drugim građanima u sličnim situacijama od povrede njihovih prava na imovinu i prava na pristup sudu i ohrabriti ih da traže zaštitu svojih prava i sudskim putem, ne strahujući od pretjeranih finansijskih posljedica u slučaju gubitka spora protiv organa vlasti”, kazala je Adrijana Hanušić Bećirović, viša pravna savjetnica organizacije TRIAL International.

Predložene izmjene i dopune predviđaju obavezu sudova da prilikom donošenja odluke o troškovima postupka vode računa o konkretnim okolnostima koje mogu ukazivati na to da bi obavezivanje tužitelja na plaćanje za njega previsokih troškova zastupanja javnog pravobranica predstavljalo nesrazmjeran teret i potencijalnu povredu prava na pristup sudu ili prava na imovinu. Sudovi pri tome trebaju voditi računa o imovnom stanju građanina u pitanju ili da li je tužba u vrijeme njenog podnošenja bila očigledno neosnovana.

2020. godine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je inicijativu koja sugeriše nadležnim državnim i entitetskim institucijama, odnosno institucijama Brčko Distrikta BiH, da pripreme izmjene i dopune zakona o parničnim postupcima, kojima bi se uvrstila odredba o oslobađanju od plaćanja troškova postupka, koji obuhvaća i iznos naknade i nagrade javnih pravobranilaštava. Prvi odgovor na ovu inicijativu, naredne sedmice dat će Parlament Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!