Predsjednik HDZ-a 1990: Bosanski muslimani su evropski narod

Vijesti 22. dec 202118:05 > 19:263 komentara

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je za N1 da su bosanski muslimani tj. Bošnjaci, kao Hrvati i Srbi, evropski narod koji dijeli vrijednosti koje su potrebne za ulazak u Evropsku uniju. Komentarišući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana poručio je kako mu se ne treba otkazati posjeta Sarajevu zakazana za januar 2022. godine i da se s njim treba sjesti i otvoreno razgovarati.

N1: Mađarski premijer Orban izjavio je da je problem integrisati BiH sa dva miliona muslimana u EU?

Cvitanović: Dva miliona muslimana u BiH su sugrađani Hrvatima i Srbima. Kada govorim o bošnjačkim i srpskim političarima ne govorim o narodima. Političari bacaju koske među narodima i zavađaju. Siguran sam da će Bosna i Hercegovina kao jedinstvena država ući u Evropsku uniju i da smo svi ovdje evropski narodi i da baštinimo evropske vrijednosti.

Da li je Orban usamljen u EU u ovakvim izjavama?

Ne mislim da će mnogo državnika u EU reći ovo što govori Dodik, ali ne mogu se zanemariti izjave Mađarske koja je članica EU. Ovo pokazuje da nismo odradili u BiH ono što smo trebali odraditi. Svako nosi svoju odgovornost. Želimo BiH kao funkcionalnu, na evropskom putu i ravnopravnih naroda, a nikako državu punu dnevnih tenzija.

Treba li otkazati dolazak mađarskom premijeru, kako je zatražila Naša stranka?

Otkazivanje posjete Orbanu dovest će do toga da još nekoliko država EU reaguje na isti način. Ja sam protiv zabrane, ali sam za otvoreni razgovor da Orban objasni šta je želio reći. Dodik je očito imao značajnu međunarodnu ofanzivu i našao je saveznike u EU koji na stvari gledaju na isti način. Ponavljam, ne treba se otkazati posjeta Orbana u Sarajevu.

Orban je najavio kako se spriječiti sankcije Dodiku. Ima li Dodik podršku u Hrvatskoj?

Nikada sankcije nisu donijele dobro BiH i degutantno mi je slušati od političara, posebno iz Sarajeva, kako traže da se uvode sankcije. Ne trebaju nama konfrontacije sa susjedima, pa ni sa Mađarskom. Nama treba dogovor i unutrašnje razumijevanje.

Za pitanja za koja su zainteresovani Hrvati, Dodik je rekao da će podržati svaki dogovor u Federeaciji, i zbog toga ima razumijevanje Hrvatske, ali ne bih govorio da on ima podršku.

Nije li podrška ono što govori Zoran Milanović?

Citirat ću Milanovića kada je govorio o legitimnom predstavljanju, kazao je “mi nemam problem sa Dodikom, riješit ćemo pitanje za 10 minuta”. Ovdje je ne vidim podršku Dodiku nego hrvatskom pitanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar