Predsjednik Ljekarske komore KS: Želim jasno reći ko je krivac za nedostatak citostatika

Vijesti 24. maj 202418:53 1 komentar

Dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo, kazao je u Danu uživo kako se stanje u zdravstvenom sektoru u KS mijenja na bolje, ali da nije zadovoljan brzinom kojom se promjene dešavaju.

Zaid je istaknuo kako je nakon preuzimanja dužnosti govorio da je stanje “katastrofalno”, ali da se situacija mijenja na bolje, te da nije sama Komora zaslužna za te promjene. Isitče kako je bitno da se krećemo naprijed.

Komentirajući protest zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, kazao je da se osjećaju “prevareni”, ponajviše zbog činjenice jer su zaobiđeni odlukom Vlade FBiH o isplati pomoći u visini dvije plaće.

“Prije nekoliko godina, tokom pandemije, bili su najvažniji ljudi u svijetu, i bilo je razumljivo da budu nagrađeni, te se zbog toga osjećaju prevareni”, smatra Zaid.

Ističe kako Vlada FBiH ima šansu nakon ljetnih godišnjih odmora da u pregovorima sa sindikatima o pravima zdravstvenih radnika ublaži to nezadovoljstvo i barem na taj način prevaziđe ovu prevaru.

Reorganizacija zdravstva u KS

Ljekarska komora je sačinila prijedlog reorganizacije zdravstva u KS. Zaid je istaknuo da ovakav prijedlog, kojeg je komora izradila u prethodnih devet mjeseci, niko prije nije sačinio, a planom se tretiraju prava zdravstvenih radnika, sigurnost, teške bolesti, bodovanja, odlasci na kongrese, kotizacije, itd.

Ukinuli smo nešto što je direktno pogađalo 280 doktora u FBiH, inicijativom iz Sarajeva i našim mišićima, da promijenimo odluku kojom se rad doktora ograničava na 75 godina, ukinuli smo tu skandaloznu odluku”, kazao je direktor Komore.

Govorio je i o prijedlogu da domovi zdravlja u KS budu vraćeni u nadležnost lokalnih samouprava. S tim prijedlogom se ne slaže, ali dozvoljava da oni koji se bolje razumiju u tu materiju to i zagovaraju.

“Naše ekspertice iz oblasti organizacije i zdravstvene ekonomije su imale odriješene ruke kad smo razgovarali o tome, bile su nesputane i bez okova politike, makar se ja ne slagao”, kaže Zaid.

Pojasnio je kako bi se, prema njegovom mišljenju, smanila prohodnost ljekara kroz KS, ali kako lokalne samouprave zagovaraju ovakav pristup.

Komentirao je i goruću temu nedostatka citostatika za onkološke pacijente.

U tu situaciju smo došli “potpunom apatijom onij koji treba da odlučuju”, naglasio je i direktno optužio prethodnog i aktuelnog ministra zdravstva FBiH za “nerad”. Ipak, dodaje, odgovorni su svi u lancu i “nema nevinih”.

Ne možemo dozvoliti da padom tendera mi nemamo citostatika. Zamislite se u toj situaciji kad svaki 15 dana idete na citostatik koji vam produžava život, a toga nema”, rekao je.

Na pitanje da li oni pacijenti, koji u privatnom svojstvu nabavljaju citostatik, imaju način za refundiranje, odgovorio je kako postoji, ali da pacijenti ne bi smjeli da se brinu o tome, nego bi trebali da imaju dostupan najbolji lijek.

Želim iskoristiti priliku da kažem jasno ko je kriv, kriva je Vlada Federacije, koja ne daje ni 20 posto onog što zakon kaže da treba. Svaka konvertibilna marka iz Zavoda treba biti potkrijepljena markom iz budžeta, a Vlada daje jednu petinu”, podsjetio i dodao, da one koji obaraju tender za nabavku citostatika “treba staviti u zatvor”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare