Priče iz opsade: “Snajperista mu je pucao pravo u srce, bio je na mjestu mrtav”

Vijesti 06. apr 202214:31 > 14:43 0 komentara

"Moj sin se zvao Adnan Kasapović, svi su ga zvali Adi. Imao je 15 godina. Ubijen je snajperom, dole u Vojničkom. Snajperista sa Doma slijepih ga je nanišanio, nije ga ranio, nego ga je pravo u srce...", kroz suze svjedoči Hidajeta Memišević Kasapović.

U haškim presudama je utvrđeno da su snajperska gnijezda bila i na Jevrejskom groblju, u Školi za slijepe u Nedžarićima, na brdima okolo Sarajeva i da su dejstva bila svakodnevna. BIRN BiH donosi priče i drugih roditelja čija su djeca ubijena ili ranjena snajperom.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) na 30. godišnjicu od početka opsade odaje počast građanima glavnog grada Bosne i Hercegovine multimedijalnom internet stranicom “Mjeseci opsade”, koja sadrži 44 svjedočanstva osoba koje su preživjele ranjavanja, pogibiju članova porodica, glad te neimaštinu, kao i nedostatak civilizacijskih uslova za život.

Tokom 44 mjeseca opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine ubijeno je više od 11 hiljada stanovnika, od čega oko 1.600 djece. Mnogi su ubijeni snajperom, a trideset godina od početka opsade Sarajeva nije podignuta nijedna optužnica protiv direktno odgovornih. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2003. godine je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK-a), na doživotnu kaznu zatvora za vođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, s prvenstvenim ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom.

“Dokazi pokazuju van razumne sumnje da su sarajevski civili zaista bili meta namjernog napada snaga SRK-a. Pretresno vijeće je saslušalo svjedočenje lokalnih svjedoka koji su proživjeli razne napade na njihove dijelove grada. Napadani su dok su bili na sahranama, u kolima hitne pomoći, tramvajima, autobusima ili na biciklima. Napadani su dok su obrađivali baštu, kupovali na tržnici ili čistili gradske ulice. Djeca su bila meta napada dok su se igrala ili šetala ulicama”, navodi se u presudi Galiću.

Kompletan sadržaj multimedijalne internet stranice “Mjeseci opsade”, koja je ralizovana uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), možete pogledati https://mjeseciopsade.detektor.ba/

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!