Prodanović: Vjerujem da ćemo dobiti kandidatski status i raditi u interesu BiH

Vijesti 15. dec 202210:20 1 komentar
N1

Danas će BiH vjerovatno i zvanično dobiti status kandidata za EU u Briselu. Isto tako, za danas je planirano finaliziranje dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH između SNSD-a, HDZ-a i stranaka “Osmorke”. O ovim temamam za N1 govorio je Lazar Prodanović, član SNSD-a i bivši zastupnik u Parlamentu BiH.

Bosna i Hercegovina je na korak do kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji. Taj status može trajati godinama, osim ako političari ne počnu konkretnije raditi na reformama koje će nas približiti članstvu u EU.

“Ohrabrujuće je da vjerujem da će danas BiH dobiti status kandidata za EU. Ako analiziramo iskustva zemalja koji otvaraju neka poglavlja, mnogo toga zavisiće od domaćih aktera i političara BiH i strateških partnera u EU. U određenoj mjeri su nam gledali kroz prste, situacija je ovakva zbog nekih geopolitičkih situacija. Ima tu i neiskrenosti EU političara prema nama, ali i domaćih koji nisu dovoljno surađivali. Nadam se da će nove vlasti na svim nivoima shvatiti ozbiljnost situacije. Ključno je da građani osjete benefite i političari shvate odgovornost da naprave bolji ambijent. Mnogo je lakše doći do minimuma zajedničkih ciljeva nego biti u određenom statusu. Političari koji će predstavljati zakonodavnu i izvršnu vlast moraju se dogovoriti i raditi zajedno”, kaže Prodanović.

Raduje ga, kaže, dinamika formiranja vlasti nakon potvrđenih rezultata Općih izbora održanih u oktobru.

“Dugo sam u političkom životu u BiH i moram reći da ohrabruju aktivnosti nakon potvrđivanja rezultata izbora na svim nivoima vlasti. Stvorena je nova dinamika. Svjesni su svi akteri da bilo kakva aktivnost koja bi pogoršala trenutni status ne bi bila dobra kod onih koji su im dali povjerenje. Stranke Osmorke imaju veoma pragmatičan pristup. Ova aktivnost će rezultirati potvrđivanjem kandidata za Vijeće ministara i to daje nadu da ćemo se baviti suštinskim pitanjima”, ističe Prodanović.

Kaže da svi akteri ove priče za uspostavljanje izvršne vlasti imaju opredjeljenje za ključna pitanja, ekonomske reforme, EU integracije, poštujući strukturu BiH.

“Nisam siguran da bi se bilo koja strana opredijelila da narušava Ustav BiH. Nijedan akter ne može dovesti situaciju u BiH u pravnu anarhiju”, dodaje.

Kaže da je retorika političara danas prihvatljiva. Nekadašnje izjave o secesiji, prenošenja nadležnosti sa države na entitet RS više nije takva zbog toga što RS ima sagovornike iz Sarajeva i to je pozitivno.

Buk Bijela, aerodrom Trebinje, gasovod…

Jedan od uslova koje je predsjednik RS Milorad Dodik postavio je da FBiH ne opstruira ključne projekte u RS, hidroelektranu Buk Bijela, gasovod i aerodrom u Trebinju. Prodanović kaže da je to u interecu cijele BiH.

“Milorad Dodik očekuje da se projekti realiziraju koje je vlasti u RS koje planiraju ne budu ometani od političara iz Sarajeva i suprotno da RS ne ometa u FBiH. To je interes BiH u cjelini. Treba dogovarati energetske projekte u interesu svih. O energetskim potencijalima na Drini i Buk Bijele. Na tom dijelu rijeke nije državna granica i nepotrebno je storniranje političara iz Sarajeva. Tu je aerodrom Trebinje i gasovod, sve je to u interesu BiH”, kaže Prodanović.

Kaže da BiH ne smije da se odrekne velikih dugovanja Srbije i Hrvatske prema BiH zbog korištenja potopljenih zemljišta i rijeka i njihovih energetskih potreba.

“Najdirektnije, korištenje naknade za potopljenoj zemljište u hidroelektranama iz Srbije, nemam dileme da BiH ne smije da se odrekne takvih naknada. Cijenimo Srbiju i naše odnese, ali treba ući u takve dogovore. RS ne treba da se odrekne ovoga jer ta naknada je bila omogućena i u bivšoj Jugoslaviji”, dodao je.

Izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH

Istakao je da je prenaglašena bojazan da će Hrvati dobiti nešto što nije uredu.

“Nije to podjela zemlje ako dobiju člana u Predsjedništvu BiH. Treba doći do rješenja koje nije usmjereno protiv bilo koga. Onda bi imali konsenzus na ključnim pitanjima u predsjedništvu BiH”, kazao je Lazar Prodanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare