Put BiH prema NATO-u usporen, ali ne može biti zaustavljen

Vijesti 01. feb 202422:05 2 komentara

Učestale posjete međunarodnih zvaničnika Bosni i Hercegovini ohrabruju, ali i upozoravaju. Politika otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza i dalje je na snazi.

“Gdje se šalje jaka poruka da je BiH stabilna država, nije bezbjednosno ugrožena, ali jeste pod budnim okom Sjevernoatlantskog saveza”, ističe Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

S druge strane, domaće strukture, prije svega, Savjet ministara BiH, treba da odgovori na određena pitanja.

“Zašto je već godinu dana zastoj u formalnoj komunikaciji sa NATO-om, zašto Program reformi za 2023. godinu nije nikad dostavljen i zašto se u Predsjedništvu otkazuju međunarodne vojne vježbe”, pita Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

Iako je put BiH prema NATO-u usporen, ne može biti zaustavljen. Bez obzira na stavove koje dolaze od predstavnika vlasti iz RS, u ispunjavanju uslova na tom putu, učestvuju i sami. Milorad Dodik je kao član Predsjedništva BiH potpisao posljednja dva Programa reformi, no, sada su u igri drugi interesi, vjerovatno, smatraju upućeni, zbog skupljanja političkih poena.

“Čovjek se mijenja. Znam kad je zastupao stav da treba ukinuti Republiku Srpsku, da treba ukinuti vojsku, da ne trošimo pare, da trebamo biti u NATO-u, kad je htio. Pod čije interese je sad došao? On sad tvrdi da je interes Putinov i Rusije”, navodi sociolog Ivo Komšić.

Pa, ipak, iako je protiv članstva BiH u NATO, saradnju s Alijansom ne odbija. Određene reforme jesu provedene, a kadrovi najveće stranke u RS godinama su na čelnim pozicijama u Ministarstvu odbrane.

“To što smo imali rat i što smo ovako roviti kakvi jesmo poslije rata, pa se ni politički ne slažemo, razlog je da imamo zastoj na putu prema NATO-u, ali to je naše opredjeljenje, to je jedini način da BiH bude sigurna”, zaključuje Hamza Višća, ekspert za reformu sigurnosnog sektora.

Upravo zbog ruskog uticaja, kako smatra jedan dio javnosti, ali i generalno dešavanja na geopolitičkoj sceni. S druge strane, ne umanjujući potencijalne prijetnje, postoje i stavovi da su za BiH veće opterećenje unutrašnji nemiri. Svoje strahove tokom posljednje posjete BiH, objelodanio je i generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

“Zabrinuti smo secesionističkom, kao i politikom podjele, kao i vanjskim uticajem, posebno, Rusije. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku”, poručio je Stoltenberg.

Koliko će još taj proces trajati, neozbiljno je kalkulisati. Ipak, bliža je NATO-u, nego EU. U prvom slučaju, BiH je na završnoj godini fakulteta. U drugom tek polazi u srednju školu, zaključuju naši sagovornici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare