Put između Srebrenice i Rogatice zameten snijegom, građani primorani da čiste

Vijesti 16. mar 202317:42 0 komentara
N1

Put koji spaja opštine Srebrenica i Rogatica odnosno sela Luka i Krušev do sa Žepom preko Zlovraha, (1525 m) najvišeg vrha na Žepskoj planini, zameten je sniježnim nanosima.

Građani su akcijom pokušali pročistiti snijeg, ali kako se saznaje akcija nije bila uspješna zbog velike količine nakupljenog snijega.

Redakcija portala N1 Info kontaktirala je Hamu Zulanovića, inicijatora akcije koji kaže kako se sa ovim problemom suočavaju godinama i da su prepušteni sami sebi.

Mi smo se vratili 2001. godine ovdje i ta putna komunikacija je asfaltirana 2012. Unazad pet godina sam bio predsjednik MZ i pokušavao sam da opština Srebrenica održava do granice sa Rogaticom taj put, a kolega iz Žepe je bio spreman da isto uradi sa druge stane. Naišao sam na problem kod načelnika opštine koji je rekao da nema značaja za njih taj put i ta dionica nije uvrštena u zimsko čišćenje“, kazao je Zulanović.

Dodaje da su građani primorani da sami sebi organizuju akcije čišćenja i svake godine se suočavaju sa istim problemom.

Mi smo primorani da sami sebi organizujemo i patimo se. Prije asfaltiranja je bio makadam, ja sedam godina pravim okvakve akcije. Na tom dijelu se snijeg zna zadržati i do 15. maja. Prvi snijeg koji padne, tu ostane i zadnji okopni“.

Malo ranije smo krenuli ove godine, uskoro ide mjesec ramazan a mi imamo dosta ljudi koji žive u FBiH i djece koja žele da nam dođu za ramazan, Bajram i praznike“.

Zulanović poručuje da se obraćao ranijim gradonačelnicima kako i aktuelnom i da je tražio da se put čisti svega tri puta u jednoj sezoni, ali da su se oglušili.

MZ Luka se nalazi 50 kilometara od opštine Srebrenica. Milići se nalaze 49 kilometara, a opština Han Pijesak nam je 42 kilometra. Imali smo slučaj kada se neko posječe motorkom da ga moraš voziti u Srebrenicu 50 i nešto kilometara umjesto 42. Samo zbog takvih stvari je bitno, kamoli svega ostalog“.

U dva navrata sam bio predsjednik MZ po četiri godine, obraćao se i Durakoviću i Grujičiću, nisam insistirao da se to održava svaki dan. Barem tri puta u jednoj zimskoj sezoni, ali oni su se oglušili na to i ne žele da čuju taj put”.

Još je poručio da put koji moraju pročistiti je dug dva kilometra i da su danas cijeli dan radili. Prema procjenama, trebat će im još dva dana rada da bi put bio prohodan sa vozila sa zimskom opremom i lancima.

Ja sam prije 4 dana pokrenuo akciju prikupljanja sredstava i dogovorio sam sa ljudima iz Žepe da oni to pročiste. 400 KM i 50 litara nafte nam je tražio. Danas smo se popeli i radili skoro cijeli dan, imamo još dva dana da čistimo i opet je upitno hoće li moći malo auto s lancima. Bez lanaca nema pokušaja nikako“.

U nastavku pogledajte fotografije sa današnje akcije čišćenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!