Radnici u javnoj upravi Republike Srpske 13 godina bez regresa i toplog obroka

Vijesti 14. dec 202111:02 1 komentar
N1

Devet budžetskih sindikata Republike Srpske jučer je Vladi predao zahtjeve da poslanici Narodne skupštine na današnjem zasjedanju usvoje zaključak i obavežu Vladu da do 31. marta skupštini dostavi zakonsko rješenje kojim će biti jasno uređena oblast plata za zaposlene u javnom sektoru.

“Moram da napomenem da se radi o 55.000 ranika u javnom sektoru koji već 13 godina ne primaju topli obrok i regres”, istakao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave uz napomenu da će predstavnici sindikata sa posebnom pažnjom pratiti glasanje svih narodnih poslanika o njihovom zahtjevu, “posebno onih koji su direktori neke javne ustanove ili službe”, te da će smatrati da su svi oni koji budu uzdržani protiv njihovog zahtjeva.

“U junu i julu Ujedinjena Srpska, NPS, SP, SPS, DEMOS, DNS, SDS i PDP su bezuslovno podržali vraćanje toplog obroka i regresa. Šef Kluba SNSD Igor Žunić nam je rekao da on kao narodni poslanik jeste za to da nam se vrati topli obrok i regres ali da on očekuje stav stranke”, istakao je Marić i pozvao Milorada Dodika i SNSD da se odredi da li je za vraćanje dopolog obroka i regresa policajcima, ljekarima, profesorima, držanim službenicima, deminerima, zaposlenima u pravosuđu i “svima onima koji revnosno rade da bi javni sektor mogao normalno da funkcioniše”.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Anica Jondić istakla je, “plata policijskog službenika na današnji dan u iznosu od 577 KM, plata jednog inspektora 825 KM”, te da zaposlene koje rade na održavanju čistoće nemaju najnižu platu koja je zagarantovana u Republici Srpskoj od 540 maraka.

“Očekujemo danas da vidimo jedan odgovoran, utemeljen stav narodnih poslanika, koji će našim radnicima vratiti elementarno pravo koje je zagarantovano svim zaposlenima u Republici Srpskoj”, istakla je Jondić i najavila da će sindikati, ne usvoje li narodni poslanici njihov zahtjev, iskoristiti institut interpelacije kako bi došli do ostvarivanja svojih prava.

Narodna skupština Republike Srpske razmatrat će danas po hitnom postupku Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za iduću godinu, te prijedlog Programa ekonomskih reformi Srpske za period od 2022. do 2024. godine.

Na posebnoj sjednici u Banjaluci po hitnom postupku, između ostalog, bit će razmatrani i prijedlozi izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak, doprinosima, radu, platama zaposlenih osoba u javnim ustanovama u oblasti zdravstva, te platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske.

Uoči početka Posebne sjednice održan je Kolegijum Narodne skupštine na kojem je raspravljeno i o odobravanju prisustva sjednici predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Evropske Unije i OHR-a.

“Jednoglasno smo usvojili zahtjeve Američke ambasade u Banjaluci i Kancelarije Evropske unije u Banjaluci, njima ćemo odobriti prisustvo. Oko prisustva OHR smo imali raspravu, gospodin Petković, gospođa Trivić, gospodin Ivić i gospodin Stanić su smatrali da se treba OHR-u dozvoliti prisustvo sjednici”, istakao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić tvrdeći da je on imao isti stav o pitanju prisustva OHR-a sjednici, kao i u petak, te da “zbog toga što visoki predstavnik nije legitimno izabran, samim time ni kancelarija OHR-a nema pravo prisustva Narodnoj skupštini”. Istakao je da zahtjev sa tri glasa za i pet uzdržanih nije usvojen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare